Krever at Baksaas sparkes

Foto: Telenor (Telenor)

- Baksaas henger i en indisk silketråd

06.05.12 21:32

Onsdag denne uken ble det kjent at Telenors styreleder Harald Norvik trekker seg, etter at han ble kalt inn til næringsminister Trond Giskes kontor samme dag.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- En indisk silketrå

Forbundsleder Hans Felix i El- og It-forbundet, som organiserer de LO-ansatte i Telenor, forteller til VG fredag, at han ønsker Baksaas får sparken.

– Jeg husker veldig godt hvordan Baksaas argumenterte da han ble satt under press for å gi fra seg noen av opsjonsmillionene sine da de kom i fokus 2006. Da argumenterte han med at han uten bonusene ikke ville gjort en like god jobb. Da vil jeg ta ham på ordet nå og si at det samme bør gjelde nå. Hvis de taper så mange milliarder kroner som det nå ser ut som de risikerer i India, bør konsekvensen bli at han går av, sier Felix til VG.

På spørsmål om Baksaas´ fremtid som Telenorsjef henger i en tynn tråd svarer Felix at den henger i en indisk silketråd.

Tre ting
Overfor NA24 peker Felix på tre momenter som har bidratt til at Telenors nye styre bør vurdere å sparke Baksaas.

Det ene er at Baksaas representerer en kultur i Telenor med avlønninger, bonuser og opsjoner som ikke har harmonisert med vanlige folks oppfattelse av hva som er riktig.

- Det andre er miséren i India. Riktignok har Baksaas gjort Telenor til en pengemaskin i mange år, blant annet takket være stor suksess i land som Pakistan og Thailand. Men det nye styret må vurdere om størrelsen på India-fiaskoen er så stor at den overskygger det andre, sier Felix.

- I tillegg skal vi ikke glemme at Baksaas hadde en noe merkelig fremtoning i etterkant av styreleder Harald Norviks pressekonferanse i januar. Baksaas støttet Norvik åpenlyst i sin kritikk av næringsminister Giske, sier Felix til NA24.

Ap-topp: Baksaas-fremtid må vurderes

Lederen av næringskomiteen i Stortinget, Terje Lien Aasland, (Ap), mener også Baksaas' fremtid må vurderes.

Overfor VG gjør Aasland det klart at Telenors nye styre som skal velges på generalforsamlingen 16. mai bør vurdere Baksaas sin rolle og hans disponeringer.

Baksaas har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken overfor VG.

Har tjent 143 millioner
E24 beregnet på torsdag hva Baksaas har tjent på sin tid som toppsjef i Telenor.

Samlet har han fått 62,4 millioner kroner i lønn, bonus og andre ytelser siden han tiltrådte i 2002.

Hvis vi regner med avsatt pensjon på 51 millioner kroner i pensjon, kommer man opp i 113 millioner kroner.

Ifølge nettstedet får han en fallskjerm ved avgang på to årslønner; noe som utgjør 10 millioner korner, hvis vi tar utgangspunkt i 2011-lønnen. Det gir et totalbeløp på 123,4 millioner kroner.

Legger man til hans omstridte opsjonsavtale, som så langt har gitt ham 17,2 millioner kroner og 2,5 millioner utestående i opsjonsprogrammet, lander man på 143,1 millioner kroner, ifølge E24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.