NA24.no

Krever at Kleppa skjerper seg

Foto: Marte Høgenhaug (NA24)
Kleppa må sette en stopper for økonomisk usunne borettslag, krever Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet krever at Kleppa foretar full gjennomgang av borettslagsloven og full angrerett ved kjøpt av bolig. I toppmøtet om lavinnskuddsboliger hos kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa onsdag formiddag overleverte Forbrukerrådet sine krav til hva ministeren må gjøre.

- Hovedformålet må imidlertid være klart. Tiltakene må bidra til å hindre at økonomisk usunne borettslag kommer ut i markedet, og gjøre boligkjøperne i stand til å forstå hele pris- og kostnadsbildet ved kjøp av borettslagsbolig, skriver Forbrukerrådet i brevet.

NA24 - din næringslivsavis

Forbrukerrådet mener man må følge tre spor i det videre:

1. Gjennomgang av borettslagsloven med tanke på å innføre regler som bedre sikrer borettslaget.

2. Ytterligere innskjerping av markedsføringsregler og klare privatrettslige konsekvenser for brudd på disse.

3. Tiltak rettet mot finansieringen.

Borettslagsloven
NA24 har tidligere skrevet at Forbrukerrådet forelsår at Kleppa tar en ny titt på borettslagsloven.

- Etter flere år med eksplosiv vekst i antall frittstående borettslag har vi i det siste sett at borettslagsboliger er blitt vanskeligere å selge. Alle medier rapporterer om tungsolgte borettslagsboliger med høy fellesgjeld, og tall fra vår boligbørs, som vi har publisert i dag, bekrefter dette, skriver Forbrukerrådet i overleveringsdokumentet.

- Den nye borettslagsloven åpnet for nye aktører og mange av disse bryr seg lite om borettslagets framtidige økonomi. Vi har gjennomført en spørreundersøkelse blant nystiftede borettslag. At over 90 prosent som rapporterer endring i felleskostnader forklarer det med renteendringer, er ikke overraskende. Mer oppsiktsvekkende er det imidlertid at over 60 prosent også har måttet endre driftskostnadene. Dette viser at mange utbyggere ikke tar jobben med å stipulere framtidige kostnader på alvor, skriver Forbrukerrådet i sitt brev.

Rådet mener vi må gjøre som svenskene. I tillegg må man lovfeste kravet om sikring av misligholdte felleskostnader.

Markedsføringsreglene
Forbrukerrådet har i testet markedsføringen av nye borettslag, og vi har undersøkt hvordan boligkjøpere oppfatter markedsføringsmateriellet. Rådet hevder at meglere stadig bryter loven og foreslår at reell totalpris, det vil si summen av pris og fellesgjeld, må oppgis ferdig summert i all markedsføring.

Forbrukerrådet mener også at brudd på markedsføringsreglene må få klarere privatrettslige konsekvenser og foreslår angrerett ved kjøp av bolig.

Finansieringen
- Økonomisk usunne prosjekt har fått sin finansiering, hvilket betyr at bankene må ta et betydelig ansvar. Vi har sett at banker etter vår oppfatning har brutt sin frarådningsplikt, og Forbrukerrådet vil vurdere om noen av sakene kan være gjenstand for gruppesøksmål. Det er viktig at det gode regelverket som gjelder for bankene etterleves, skriver Forbrukerrådet.

Etter Forbrukerrådets erfaringer har blant annet DnB Nor gitt lån til personer som ikke har hatt råd til å betale det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere