Gå til sidens hovedinnhold

Krever at Norge selger atomkraftverket

Rødt vil begrense oljefondet, som eier deler av atomverket som holder verden på pinebenken.

NA24 meldte onsdag at Norge gjennom Statens Pensjonsfond - Utland, bedre kjent som oljefondet, eier 0,83 prosent av det japanske selskapet Tokyo Electric Power Co (TEPCO). Dette er selskapet som både eier og driver atomkraftverket Fukushima Daiichi, som nå skremmer hele verden. Norge eier også 0,54 prosent av Tohoku Electric Power, som sammen med TEPCO driver flere atomanlegg i det jordskjelvrammede området.

Dette til tross for at de fleste norske politikere stort sett stiller seg negative til atomkraft.

Krever regelendring
Nå krever Rødt at oljefondet må selge seg ut og de vil innføre et forbud mot å investere i atomkraft i oljefondets etiske retningslinjer. I dag har oljefondet kun forbud mot å investere i selskaper knyttet til produksjon av atomvåpen.

- Katastrofen ved kraftverket i Japan viser at miljørisikoen forbundet med atomkraftverk er alt for stor. Norge bør jobbe for at verden gjøre seg mindre avhengig av atomkraft og heller investere i fornybar energi, sier leder i Rødt Turid Thomassen.

Hun mener at det utvises en dobbeltmoral når staten investerer i atomkraftverk.

- Hadde oljefondet tenkt riktig og klokt så hadde de satset mye penger på utvikling av fornybare energikilder som bølger, vann og luft, sier Thomassen til NA24.

- Mye av den strømmen som benyttes i Norge i dag stammer fra atomkraft. Er dette også et problem?

- Ja, klart at det i et klima- og menneskeperspektiv er et problem. Om vi skal forvalte ressursene på denne jorden over tid kan vi ikke forvente at alle folk i verden skal komme opp på samme energinivå som vi har i vesten i dag. Så vi må redusere forbruket her hjemme og støtte opp om teknologien i utviklingsland, sier hun.

Etikkråd
For å overvåke hvilke selskaper Norge ikke bør være involvert i, ble Etikkrådet oppnevnt høsten 2004.

Dette rådet skal vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med fondets etiske retningslinjer. Finansdepartementet fatter beslutning om å utelukke selskaper fra fondets investeringsunivers basert på rådets tilrådning.

Får oversikt fredag
Ved starten av fjoråret hadde Norge investert 89 milliarder kroner fordelt på 1.323 japanske selskaper, noe som tilsvarer rundt tre prosent av fondets størrelse. Satsingen på TEPCO er også en av de desidert største enkeltinvesteringene i landet, da verdien ble vurdert til drøye 1,6 milliarder kroner.

Oljefondet kommenterer av prinsipp ikke enkeltinvesteringer. Noe som også har medført at de har høstet kritikk fra flere for sin mangel på gjennomsiktighet.

Les mer: Norge er eier av atomkraftverket

- Vi kommenterer ikke eierandeler i enkeltselskaper, men på fredag offentliggjør vi vår årlige beholdningsliste og da vil svaret på spørsmålet foreligge, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i en kommentar til NA24.

- Burde ikke norske skattebetalere til enhver tid ha krav på full informasjon om oljefondet investerer i atomkraftverk eller ikke?

- Det spørsmålet må stilles til vår eier, Finansdepartementet, sier Meisingseth.

Statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet kommer med følgende kommentar til NA24:

- Vi legger stor vekt på offentlighet rundt Statens pensjonsfond - Utlands virksomhet, og høster internasjonal anerkjennelse for dette (se for eksempel denne kåringen av forskeren Edwin M. Truman). Fondets beholdningslister offentliggjøres derfor i sin helhet i forbindelse med Norges Banks årsrapport. Årsrapporten for 2010 legges fram førstkommende fredag, og den vil vise at SPU er investert i godt over 8.000 selskaper i alle type bransjer over hele verden. Etikkrådet overvåker porteføljen til SPU med tanke på å avdekke investeringer som eventuelt bryter med fondets etiske retningslinjer. De etiske retningslinjene ble innført i 2004, og ble grundig evaluert i 2008. Atomkraft til sivilt bruk er i seg selv ikke en aktivitet som kvalifiserer til brudd på grunnleggende etiske normer. Derimot er produksjon av atomvåpen et kriterium for utelukkelse, og vi har per i dag ti utelukkede selskaper fra fondets investeringsunivers på bakgrunn av slik produksjon

Forverret situasjon
Japanske myndigheter slo full alarm etter at det ble meldt om økt utslipp av radioaktive stoffer fra kjernekraftverket Fukushimo etter en eksplosjon og en brann natt til tirsdag norsk tid. Nå er det også meldt at forseglingen rundt kjernereaktor 2 er blitt brutt.

Les mer: - Forseglingen på atomreaktor er brutt

Kjernekraftulykken ble tirsdag ettermiddag oppgradert til nivå 6 på INES-skalaen, der 7 er det høyeste nivået, melder ASN. Ulykken var tidligere satt til nivå 4.

Her kan du følge utviklingen på den japanske TV-stasjonen NHK Live:

Må selge med tap
Dersom Rødt skulle vinne frem og oljefondet blir tvunget til å selge seg ned vil det etter alle solemerker bety at Norge må ta et solid tap på investeringene

Som en følge av katastrofen har aksjekursene dundret i bakken. Mandag stupte TEPCO med vel 24 prosent noe som tilsvarte et verdifall for Norge på vel en halv milliard, og tirsdag ble det et ytterligere fall på vel 25 prosent. Aksjestupet tirsdag var maksimalt da det er innført begrensninger på hvor mye aksjen kan falle fra dag til dag.

De store problemene som nå er knyttet til atomanlegget vil med all sannsynlighet også ytterligere forringe aksjonærenes verdier. Et slikt brannsalg ser imidlertid ikke ut til å skremme Rødt.

- Oljefondets opptreden som kynisk spekulant på verdens børser må ta slutt, sier Rødt-lederen.

Thomassen stiller spørsmålet om «nordmenn virkelig ønsker å bli rike på kraftverk som nå kan ødelegge Japans natur for hundrevis av år fremover».

Ettersom oljefondet kun oppgir investeringene sine i forbindelse med årsrapportene tas det forbehold om at eierskapet kan ha endret seg.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken