NA24.no

Krever færre utlendinger

Sist oppdatert:
Gigantene kjøper utenlandske stjerner for milliarder. Det vil Fifa-sjefen ha slutt på.

Da Arsenal og Liverpool braket sammen i Champions League onsdag, var det kun to engelskmenn i klubbenes startoppstillinger, Jamie Carragher og Steven Gerrard.

NA24 - din næringslivsavis

Kjøpte for seks mrd.
Det vil den omstridte presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) Sepp Blatter ha slutt på. Og har kommet opp med en plan han håper å få banket gjennom på Fifa-kongressen i Sydney i slutten av mai.

- Dette bryter fullstendig med EU-regelverket om fri flyt av arbeidskraft, kommenterer Sondre Kåfjord, president i Norges Fotballforbund.

I fjor punget engelske klubber ut med nesten seks milliarder kroner i spillerkjøp. Det er en vekst på vel 60 prosent fra 2006, ifølge Deloitte’s Sports Business Group.

Engelske tropper besto oppunder jul av 55,4 prosent utlendinger, viser statistikk fra The Professional Football Players Observatory. Prosentandelen er den høyeste blant de europeiske toppligaene.

Les også: Rekordmilliard på spillerkjøp

Semb: - Kutt 50 utlendinger
Tysk Bundesliga er nærmest med 44,8 prosent, mens Spania kommer på tredjeplass med 34,3 prosent.

Nettavisen skrev nylig at tidligere landslagssjef Nils Johan Semb vil vrake opp mot halvparten av utlendingene i den norske eliteserien:

- Altfor mange utlendinger er stallfyll som ikke gjør fotballen vår noe bedre. Antallet kunne med fordel vært redusert med 30-50 spillere. Det ville gitt mye større muligheter til å utvikle egne talenter, sa Semb.

I år teller utlendingene 117 spillere, og utgjør 34 prosent av stallene i eliteserien.

- Vi er på et absolutt toppunkt med tanke på hva det er plass til av utlendinger i den norske ligaen. Jeg følger Sembs tankegang om å bytte ut de dårligste - det hadde vært bra, kommenterer den norske fotballpresidenten til NA24.

Les også: Flest toppkjøp fra Brasil

Omstridte Sepp Blatter vil kutte i antall utlendinger i Europas fotballklubber.
Omstridte Sepp Blatter vil kutte i antall utlendinger i Europas fotballklubber.


Blatter: - Fansen sliter
Nå krever Fifa-sjef Sepp Blatter omfattende endringer. I forslaget som kalles «seks pluss fem» ønsker han at klubbene skal ha seks spillere fra sin egen nasjon i førsteelleveren.

Planen er å kreve minimum fire hjemlige spillere i 2010, deretter fem året etter og seks i 2012.

- Inter Milan spilte nylig en kamp med bare en europeisk spiller. Dette er ikke fotballens essens. Fansen sliter nå med å identifisere seg med spillerne på laget, sa Blatter til skotske The Sunday Herald i mars.

Fifa-presidenten la til at han tror EU vil la fotballen finne ut av problemene på egen hånd.

- Jeg tror de forstår at dette er til beste for fotballen.

Norges fotballpresident er ikke like sikker på å få forståelse fra EU.

- «Seks pluss fem»-planen er en veldig interessant tankegang som jeg tror hele Fotball-Europa med unntak av noen få storklubber er enige i. Jeg er positivt avventende, men skeptisk til realismen i forslaget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere