NA24.no

Krever milliarder til plastgigant

Sist oppdatert:
Regjeringen må bla opp med 5 milliarder kroner til en plastkjempe i Grenland, krever LO.

Hydro Polymers er neste selskap ut på Hydros salgsliste. Plastselskapet skal selges eller børsnoteres i løpet av kort tid.

NA24 - din næringslivsavis

Med sine 1200 ansatte i Skandinavia og Storbritannia og omsetning på 6,5 milliarder kroner, verdsettes selskapet til rundt fem milliarder kroner. Næringsminister Dag Terje Andersen har tidligere uttalt at han mener selskapet må børsnoteres. Nå krever LO-forbundet Industri Energi at Andersen følger opp og spytter inn penger for å beholde aksjene i selskapet, når Hydro-sjefen kvitter seg med dem.

- Statoil sviktet Borealis
- Det viktigste for oss er at når dette blir tatt på børs, blir det ikke kjøpt opp av et annet selskap som legger det ned. Vi ser hvordan Statoil sviktet da de solgte seg ut av Borealis, sier forbundsleder i LO-forbundet Industri Energi til NA24.

Han viser til Statoils salg av aksjene i plastprodusenten Borealis i 2005. Den gangen var det IPIC, Abu Dhabis investeringsselskap det østerrikske og OMV som plukket opp aksjene. Statoil bokførte en gevinst på rundt 1,7 milliarder kroner på salget.

Sande vil at næringsministeren ikke bare skal bla opp for å sikre seg aksjene i Polymers, men også for Borealis og Noretyl, som de to selskapene eier sammen. Målet er at staten bygger et stort, børsnotert petrokjemiselskap.

Ikke småpenger
Det er ikke småpenger LO-forbundet vil at staten skal punge ut. Hvis man har en pris på Polymers på 5 milliarder kroner, må staten spytte inn ytterligere 350 millioner kroner i selskapet for å få kontroll.

Borealis ble i 2005 solgt for rundt 8 milliarder kroner, og staten vil sannsynligvis måtte betale hele 4,6 milliarder kroner for å få kontroll. Prisingen av Noretyl er usikker, men hvis man bruker 2005-resultatet til selskapet, og opererer med en pris delt på inntjening på rundt 10, vil staten måtte gi 130 millioner kroner for kontroll i det selskapet.

For å skape en plastgigant er prisen staten må ut med for kontroll var på rundt 5 milliarder kroner.

- Forsvinner ut av landet
Leif Sande i Industri Energi mener staten må betale milliardsummen.


- Statoil og Hydro har meldt seg av. Det er viktig at dette ikke bare forsvinner ut av landet, mener Sande.

Han har ingen tro på de eierne som er lansert som mulige overtakere av Polymers, og har heller ikke mye til overs for Borealis-eierne.

- Borealis ble solgt til østerrikere og arabere. De har ikke vist noen interesse for nyinvesteringer i Norge. De legger ned forskningsavdelingen i Norge, og det er bare et tidsspørsmål før resten blir lagt ned, sier Sande.

- Viktig at staten bidrar
Sande viser til at Borealis, Polymers og Noretyl utgjør et sterkt petrokjemimiljø, som er ikke ubetydelige i arbeidsgivere i Grenlands-området.

- Derfor er det viktig at staten bidrar til å styrke arbeidsplassene og styrker petrokjemimiljøet i Grenland. Staten har et ansvar, og de har råd til det, sier LO-toppen til NA24.

Næringsminister Dag Terje Andersen reiser med kronprinsparet til Sør-Korea denne uken. Statssekretær Frode Berge kan ikke svare på NA24 spørsmål om aksjekjøp er aktuelt for regjeringen i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere