NA24.no

Krever milliardær fengslet

Det er utstedt arrestordre på en av verdens rikeste menn.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En russisk domstol har bestemt at rikingen og den tidligere oljetoppen Mikhail Gutseriyev skal bli arrestert for skatteunndragelse og ulovlige aktiviteter, ifølge Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

I juli anklagde Gutseriyev russiske styresmakter for å ha oppført seg som bøller etter at selskapet hans Russneft mottok tilbakedaterende skattekrav på totalt 800 millioner dollar. Den 30. juli trakk Gutseriyev seg fra stillingen i selskapet med beskjed om at han var villig til å selge konglomeratet.

Gutseriyev som er anslått til å ha en formue på tre milliarder dollar opplevde forrige uke at hans 21-årige sønn omkom i en trafikkulykke.

I unåde
Politiske observatører sier at Gutseriyev har falt i unåde blant Russlands politiske ledere med Putin i spissen, fordi han ikke fulgte Kremls ønsker da han kjøpte opp verdier fra den konkursrammede Rosneft-konkurrenten Yukos.

Fengslet toppsjef
Yukos Oil var oligark Mikhail Khodorkovsky oljeeventyr før Putin og de russiske myndighetene krevde flere titalls milliarder i straffeskatt. Khodorkovsky var lenge en kritiker av Putin og hans måte å styre landet på. Yukos og venner av oligarken har hevdet av straffeskatten fra de russiske myndighetene er en hevn fra Putin. Mikhail Khodorkovsky sitter fengslet for blant skatteunndragelse og bedrageri.

Yukos har i tillegg 20 prosent eierandel i Gazprom Neft. Gassgiganten Gazprom er favoritt til å få tilslaget i eierandelen med utropspris på 5,5 milliarder dollar. Auksjonen starter 4. april.

Vladimir Putin har kapret kontroll over Russlands naturressurser de siste tre årene gjennom å aktivt bruke de statlige energigigantene Rosneft og Gazprom voksende pengebinge. Dermed virker grepet om olje- og gassressursene å være sikret på statlige hender.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere