NA24.no

Krever nødhjelp fra staten

Sist oppdatert:
Terra-ordførerne er hos kommunalministeren for å få hjelp.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Klokken elleve tirsdag tropper de Terra-rammede ordførerne mannsterke opp på kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppas kontor i Oslo.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi har en del budskap som vi vil kommunisere til statsråden, sier Geir Waage, ordfører i Rana, til NA24.

Budskapet er ifølge ordførerkollega Asgeir Almås i Hattfjelldal at kommunene nå ønsker hjelp fra staten for å komme seg mest mulig helskinnet ut av Terra-skandalen.

- Staten er jo en samarbeidspartner, og vi ønsker å se på hvordan staten kan hjelpe oss, sier Almås til NA24.

Kan bli satt under administrasjon
Han bekrefter at det i verste fall kan bli snakk om umyndiggjøre seg selv og la staten ta over styringen i kommunene. På den måten er kommunene sikret pengehjelp.

- Kommuneloven er klar på dette. Hvis vi ikke får til en løsning som vi makter med, så er det resultatet, sier han.

Kommunalministeren har befalt de seks kommunene som fremdeles har rundt milliarden i svært risikofylte obligasjonspapirer, å selge unna snarest. I tillegg krever hun at kommunene dekker tapene på fire år. Hvor mye de taper på skandaleinvesteringene, er foreløpig ukjent, men obligasjonene de fire nordlandskommunene solgte før jul, fikk de kun 15 prosent igjen for. Dermed ble tapet i den runden 380 millioner kroner.

For at en kommune skal bli satt under administrasjon, må en kommune ha så skakkjørt økonomi at den ikke klarer å utfører lovpålagte oppgaver ovenfor innbyggerne.

Presenterer slagplan
Ordfører i Hemnes, Kjell Idar Juvik, forteller til NA24 at de vil presentere helt konkrete tiltak til hvordan de skal få den hjelpen de trenger for å komme seg igjennom Terra- krisen.

- Vi vil fortelle hvilke utfordringer vi har. Hun må gjøre oss i stand til å håndtere de, sier han til NA24.

Asgeir Almås fra Hattfjelldal sier de også vil fortelle Kleppa hvem de mener må vise ansvar for tapene. Siden Terra Securities er konkurs, er det Terra-Gruppen som eier Almås sikter til.

Kommunene har sendt brev til Kredittilsynet der de ber om vinningsavståelse på 120 millioner kroner fra Gruppen.

Han utelukker ikke at de vil prøve å få med seg staten på en videre søksmålsstrategi for at kommunene skal komme seg mest mulig skadesløs ut av skandalen.

- Vi har en åpent sinn, sier han, før han entrer møtet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere