*Nettavisen* Økonomi.

Krever redegjørelse om Sudan

Regjeringen må redegjøre for planene om å sende norske soldater til Sudan, krever lederen for forsvarskomitéen, Jan Petersen (H).

02.03.06 19:46

Opposisjonen er svært skeptisk til regjeringens planer om å sende norske soldater til Sudan.

-Jeg må nå be regjeringen komme til utvidet utenrikskomite og gi oss en oppdatering på hvor den saken står, sier lederen i Stortingets forsvarskomité, Jan Petersen, til TV 2 Nyhetene.

Soria Moria
Han er urolig over at regjeringen så tidlig har gått ut og lovt soldater til en operasjon han mener er svært risikabel.

-De har åpenbart bestemt seg. De har et mandat fra Soria Moria-erklæringen til å finne et eller annet i Afrika.Det synes jeg er å sette tingene på hodet. Først må vi se om dette er et oppdrag hvor norske soldater kan gjøre en meningsfull jobb. Vi må altså sørge for at vi kan gjøre nytte for oss, og det spørsmålet er ikke besvart, mener Petersen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen understreker at FN så langt ikke har vedtatt å be om en internasjonalstyrke til Darfur, og at Stortinget uansett vil bli konsultert.

- Det er en fordel å ha et bredt flertall, sa Strøm-Erichsen til TV 2 Nettavisen mandag.

Sudans visepresident Ali Osman Taha har tidligere sagt blankt nei til en FN-styrke i Sudan.

Risiko
Fremskrittspartiets Per Ove Width sier blankt nei til å sende norske soldater til Sudan.

- Risikoen er veldig stor. Det har vært ført borgerkrig der nede i mange tiår. Og en bestialsk krig som egentlig ikke vi kan tenke oss hvordan ser ut. Dette skal vi altså sende norsk ungdom ned til, det er ikke jeg med på i det hele tatt, sier han.

Utviklingsminister Erik Solheim mener Frps motstand ikke rimer med partiets forhold ellers til USA.

-Det er med en viss undring jeg merker meg at Fremskrittspartiet, som historiske har vært så opptatt av forholdet til USA, går mot noe som amerikanerne vektlegger så sterkt. Dessuten vektlegger Norge fredsprosessen tungt, og har sterke humanitære forpliktelser, sa han til TV 2 Nettavisen mandag.

Solheim mener det vil være i strid med Norges humanitære forpliktelser og utenrikspolitiske interesser å snu ryggen til Sudan.

- Det er få ting Norge gjør som det stilles så store forventninger blant amerikanere, briter og andre allierte, sier Solheim til TV 2 Nettavisen.

Til uka deltar han på et møte for giverlandsgruppen for Sudan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag