NA24.no

Krever straffeskatt tilbake for 4000 nordmenn

Foto: Bo Mathisen. (©BO MATHISEN)
Sist oppdatert:
For kun de ressurssterke som har klaget og holdt saken sin «varm», vil nyte godt av regjeringens forslag om tilbakebetalt urimelig straffeskatt.

Regjeringen foreslo i desember å endre ligningsloven på to viktige punkter for norske skattebetalere. Det ene forslaget går ut på at en skal ha klageretten i behold selv om en ikke har levert selvangivelsen. Det andre forslaget innebærer en kraftig reduksjon i såkalt tilleggsskatt når opplysningene som mangler i selvangivelsen er oppgitt ukrevet av andre, for eksempel av arbeidsgiver. Tidligere var tilleggsskatten 30 prosent for denne gruppen, mens den nå foreslås redusert til 10 prosent.

Foreslår maks 5.000 i tileggsskatt
Tirsdag 22. mai var regjerings forslag til høring i Finanskomiteen på Stortinget i forbindelse med behandlingen av revidert statsbudsjett. Der var Skattebetalerforeningen representert ved fagsjef Gry Nilsen og advokatfullmektig Rolf Lothe.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Regjeringens forslag innebærer en gjeninnføring av en lavere tilleggsskatt for opplysninger som skattemyndighetene allerede sitter på. Vi foreslår at den bør kuttes ytterligere, enten i form av en lavere sats eller slik at tilleggsskatten begrenses til et maksimalbeløp på for eksempel 5.000 kroner. Tanken om et maksimalbeløp er også i tråd med Skatt Øst som i et tidligere høringssvar til Finansdepartementet foreslo et maksimalbeløp på 20 000 kroner, sier Lothe til NA24.

Ingen reell fare for skattesnusk
- Kjernen i saken er at det ikke foreligger noen reell fare for skatteunndragelse når de manglende opplysningene allerede er oppgitt av tredjemenn, og det er da helt unødvendig med tilleggsskatt på titusenvis av kroner for forholdsvis uskyldelige feil, sier Lothe.

Satsen på 10 prosent vil gjelde fra inntektsåret 2011. Etter en lovendring i 2009 har skattytere i denne gruppen blitt straffet med tilleggsskatt på 30 prosent.

Vil ha tilbakevirkende kraft
Lothe og Nilsen foreslo i gårsdagens høring at endringene i tilleggsskatten bør få tilbakevirkende kraft til inntektsåret 2009. Dette vil i så fall innebære at flere tusen skattebetalere får kuttet tilleggsskatten i ettertid.

- Hevningen av satsen for tilleggsskatt som ble foretatt i 2009 fremstår som et mislykket eksperiment som har rammet mange knallhardt. Vi har flere eksempler på at skattebetalere har måttet betale svært store summer i tilleggsskatt uten at det har vært noen risiko for skatteunndragelse. I flere av tilfellene var tilleggsskatten på over 80.000 kroner, sier Lothe.

-Vi synes på denne bakgrunn det er god grunn for departementet til å se på om reglene kan få virkning med tilbakevirkende kraft.

4.000 kan få tilbake 40 millioner kroner
I høringsnotatet fra 16. desember 2011 viser foreløpige tall fra Skattedirektoratet for inntektsåret 2010 at omtrent 2.000 skattebetalere ble ilagt tilleggsskatt på 30 prosent fordi lønn ikke var oppgitt i selvangivelsen.

Samlet sett utgjorde tilleggsskatten cirka 30 millioner kroner for disse.

- Gitt at dette tallet også er representativt for inntektsåret 2009 snakker vi om tilleggsskatt på totalt 60 millioner kroner og en gruppe på cirka 4.000 skattebetalere. Dersom prosentsatsen for tilleggsskatt endres til i stedet for 30, vil vårt forslag medføre at disse skattebetalerne får tilbake 40 millioner kroner, sier redaktør i Skattebetaleren Stig Flesland til NA24.

Han understreker at tallene kun gjelder lønn.

- Vi har også mange eksempler på tilleggsskatt når det gjelder aksjer, for eksempel at skattebetalere rett og slett har glemt å føre over tallene fra aksjonæroppgaven (RF-1088) til selvangivelsen, sier Flesland.

Finanskomiteen på Stortinget fortsetter nå behandlingen av regjeringens forslag. Komiteen skal avgi sin endelig innstilling til Stortinget senest 6. juni 2012.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere