NA24.no

Foto: Scanpix (Scanpix)

Krever svar av Røkke

Sist oppdatert:
Næringsministeren vil til bunns i Røkke-transaksjoner.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker har loppet Aker Solutions, der staten er på eiersiden, for rundt 300 millioner kroner, skrev Dagens Næringsliv (DN) mandag.

Aker Solutions leier skipet «Aker Wayfarer» i ti år. Skipet benyttes til konstruksjonsoppdrag på oljefelt. For utleier Aker med Røkke i spissen er avtalen en gullgruve. For de øvrige Aker Solutions-aksjonærene, med staten i spissen, er skipet et tapssluk.

Nå varsler næringsminister Monica Mæland (H) at hun vil kreve en forklaring om forholdene rundt den mye omtalte saken.

- Jeg er svært opptatt av å ivareta statens verdier på en god måte. Som ny næringsminister ønsker jeg å sette meg grundig inn i denne saken. Jeg vil derfor be styret i Aker Kværner Holding om en redegjørelse, sier næringsminister Monica Mæland (H), til Nettavisen NA24.

- Utmerket samarbeid
Aker sier til Nettavisen NA24 at de har ingen problem med å oppdatere Mæland om saken.

- Aker har et utmerket samarbeid med staten og Næringsdepartementet gjennom Aker Kværner Holding. Styret vil selvsagt gi en redegjørelse til statsråden, sier Atle Kigen, kommunikasjonsdirektør i Aker, til Nettavisen NA24.

Han påpeker samtidig at det er over 55 måneder siden «Aker Wayfarer»-avtalene ble inngått, og at «disse ble vurdert fram og tilbake - på kryss og tvers - både før og etter offentliggjøringen 2. april 2009».

- Ifølge informasjons Utgangspunktet for transaksjonen var at Aker Solutions ønsket å vokse industrielt, og Aker stilte opp med en finansieringsløsning uten forbehold. Det skjedde ved at overtok byggekontrakten tilbake i april 2009, og samtidig ble det inngått en tiårs leiekontrakt for fartøyet. Den samlede avtalen gir Aker en gjennomsnittlig årlig avkastning på 13 prosent, sier Kigen.

- Vi er opptatt av å opptre ryddig og aktsomt. Både Akers overtakelse av byggekontrakten og leiekontrakten på fartøyet, har vært vurdert av frittstående tredjepart. DNB Markets har gjennomført en såkalt fainess opinion i forkant av transaksjonene, fortsetter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Fartøyet har innfridd Akers forventninger til avkastning
Etterdønningene etter finanskrisen drar Kigen fram som en forklaring på det 13 prosent høye avkastningskravet i 2009.

- Aker forklarer hvordan vi vurderte kapitalmarkedet vinteren 2009, og hva vi la til grunn for avkastningskravet. Den gangen var kredittmarkedet krevende og aksjemarkedet svakt. Verden er annerledes i dag: Renten og risikopremien har falt, og hovedindeksen på Oslo Børs har steget 135 prosent siden transaksjonen 2. april, sier Kigen.

- Sett i ettertid er det riktig at fartøyet har innfridd Akers forventninger til avkastning, og finansmarkedet har gått vår vei. Markedet for fartøyet har derimot vært svakere og mer krevende enn det Aker Solutions la til grunn. Det står å lese i Aker Solutions regnskap, fortsetter han.

«Tunneldrift»
- Aker Solutions er blitt skrudd, sa finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole til Dagens Næringsliv, mandag.

Han fikk støtte av Øyvind Bøhren, professor i finansiell økonomi ved Handelshøyskolen BI og leder for Senter for eierforskning.

DN har gjort beregninger basert på regnskaper og andre selskapsdokumenter, samt opplysninger fra Aker og innspill fra de to professorene.

Tunneldrift innebærer at verdier flyttes fra et selskap der en aksjonær har lav eierandel til et annet selskap der samme aksjonær har høy eierandel. Verdiene flyttes gjennom en transaksjon som ikke skjer til markedspris. Tunnelen som «graves» er større jo større avviket er mellom markedsprisen og transaksjonsprisen.

Tunnelverdien - verdien som flyttes fra Aker Solutions til Aker - anslås til rundt 300 millioner kroner, skriver DN ifølge dn.no .

Jusprofessor Beate Sjåfjell uttalte seg om saken tirsdag. Hun mener at det er sannsynlig at det har skjedd en ulovlig verdioverføring fra Aker Solutions til Aker.

Beskyldninger
Dette ikke er første gangen det kommer lignende beskyldninger mot Røkke.

Den norske stat ved Næringsdepartementet kjøpte i 2007 33,1 millioner aksjer i Aker Holding til 145,6 kroner per aksje. En aksje som kort tid etterpå falt som en stein.

Statens verditap var den gang på 2,7 milliarder kroner, eller 60 prosent av investeringen, noe som tilsvarer cirka 540 kroner per nordmann, ifølge en beregning utført av aksjeanalytiker Kjell Erik Eilertsen. Les mer i saken: - Har tapt 540 kroner per nordmann

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere