NA24.no

Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX

Krever svar i Telenor-striden

Frp beskylder regjeringen for å være handlingslammet.

Nylig gikk Telenor på et nytt sviende nederlag i en domstol i Sibir. Den norske telekjempen, som staten eier nesten 54 prosent av, ble dømt til å betale 11,6 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

I dommen gis det saksøkende selskapet, Farimex, anledning til å tvangsinndrive den enorme summen, og Telenors pressetalsmann Dag Melgaard kunne overfor NA24 ikke utelukke at Telenor kan bli nødt til å betale pengene. Dommen kommer etter en årelang strid mellom Telenor og erkefienden, den russiske oligarken Mikhail Fridman. (se faktaboks).

Les også: Telenor idømt milliardbeløp

Les også: - Kan bli tvunget til å betale

- Situasjonen kan bli rimelig dramatisk for Telenor, dersom selskapene benytter seg av tvangsinndrivelse. Skulle da Telenor i etterkant få medhold i høyesterett, så kan det hende at de verdiene er borte, sier Øyvind Korsberg, næringspolitisk talsmann i Frp til NA24.

Forlanger handling
Han sender i dag, fredag, et brev til næringsminister Sylvia Brustad (Ap) der han ber om en redegjørelse for hvilke grep regjeringen vil gjøre for å forsvare Telenors interesser i Russland.

- Det jeg først og fremst jeg savner er handling fra regjeringen. Brustad har varslet at hun skal sende brev til førstevisestatsminister Zubkov. Men synes det er veldig passivt å forsvare nesten 12 milliarder på denne måten. Det er galt at et brev skal være det som forsvarer norske interesser i denne saken, mener Korsberg.

Korsberg forventer at det tas grep fra høyeste hold i regjeringen og at statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer på banen.

- Regjeringen har til nå opptrådt rimelig handlingslammet, og man har relativt kort tidsvindu. Derfor må man reagere øyeblikkelig. Statsministeren og utenriksministeren må på banen. Å ha en næringsminister som nærmest motvillig går inn i saken, det holder ikke. Brustad er ikke kjent for handlekraft innenfor næringspolitikken, mener Korsberg.

- Kan hvis man vil
- Men er der riktig at norske og russiske politikere skal blande seg inn i den juridiske prosessen i Russland?

- Jeg har inntrykk av at de juridiske prosessene i Russland ikke er like stabile som man kan oppleve i Norge, der det er et klart skille mellom politikk og domstolene. Det at Brustad skal ta kontakt med førstevisestatsministeren i denne saken, viser jo tydelig at regjeringen ser en mulighet ved å ta kontakt med den øverste politiske ledelsen i Russland, fremholder Korsberg.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Korsberg viser til at norske myndigheter har tidligere har vært i kontakt med russiske kollegaer for å forsvare norsk næringslivs interesser i landet, for eksempel laksesakene der Russland plutselig stoppet importen.

- Derfor må det gjøres noe i Telenor-saken og det er det fullt mulig å gjøre noe hvis man vil, mener Korsberg.

Bekymret
Frp-representanten tror også økt engasjement fra regjeringen vil bli positivt oppfattet av andre norske bedrifter som har virksomhet i Russland i dag.

- De ser nok med bekymring på hvordan Telenor har blitt behandlet. Ikke minst StatoilHydro som skal inn i det russiske oljemarkedet, har interesse av dette, mener Korsberg.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere