NA24.no

Krever ti prosent mer lønn

Rederne har fått solide krav fra sine ansatte.

- Rederne har i flere år hatt svært høy inntjening uten at medlemmene har fått tatt del i en verdiskapning som direktører og redere har beriket seg på, hevder fagforbundet Safe.

NA24 - din næringslivsavis

Nå sitter fagforbundet og rederne i megling om lønn. Og kravene fra Safe er høye.

- Medlemmene forventer gode lønnstillegg på rundt 10 prosent eller mer, sier Terje Nustad, leder i Safe, til NA24. Han sitter nå i megling med Norsk Rederiforbund hos riksmeglingsmann Svein Longva.

- Rederne har hatt fest
Safe er fagforbundet for ansatte i energisektoren til lands og til havs. Nå krever forbundet minst ti prosents lønnsøkning. Ti prosent i tillegg er et solid krav sammenlignet med hva andre grupper har fått så langt i år.

- Det er høyere enn snittet og representerer situasjonen i næringen, der direktører og ledere har gått i front og har hatt en økonomisk fest de siste årene. Våre medlemmer forventer å få sin del av verdiskapingen, forklarer Nustad.

Både Safe, Industri Energi og De Samarbeide Organisasjoner hadde møte med Norsk Rederiforbund og riksmeklingsmann Svein Longva på mandag i forkant av selve meglingen, som startet i dag, tirsdag kl. 11. De tre arbeidstagerorganisasjonene skal forhandle parallelt med Rederiforbundet.

Nå vil arbeiderne være med
Nustad sier stemningen er bra, men at han frykter at de tre fagforbundene skal bli spilt mot hverandre og at det fører til et dårligere lønnsresultat for Nustads medlemmer.

- Våre medlemmer har stått i front for mye av verdiskapingen. Nå krever de å få ta del i festen. At andre ikke fremmer slike krav får bli opp til dem, sier Nustad om det høye kravet.

Meglingsfristen går ut kl. 00.00 18. juni. Dersom partene ikke kommer til enighet vil fire rigger lukke ned og flere hundre olje- og energiarbeidere tas ut i streik.

- Det kan bli konflikt på de fire riggene hvor vi har meldt plassoppsigelse. Da vil de stenge helt ned. Det kan ha betydning for fremtidig olje- og gassproduksjon ved at boreprogrammene blir utsatt, sier Nustad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere