Krever tv-lisensen fjernet

Over 67.000 nordmenn krever at TV-lisensen fjernes.

12.11.08 09:12

På under 20 dager har protestgruppen mot NRK-lisensen rekruttert over 67.000 medlemmer på Facebook. Og antallet medlemmer vokser raskt.

Sjekk ut NA24 Propagandas nye mediaguide

Mandag kveld var gruppen på 64.113 medlemmer. Under døgnet senere, tirsdag kveld, er gruppen vokst med over 3.000 nye motstandere.

- Det er fantastisk at det er mulig å selge et produkt med en tjeneste som man ikke kan velge selv om man vil ha eller ikke. Bare fordi det er en tv-mottaker der, sier aksjonsleder Lars Engen til NA24 Propaganda.

Ønsker debatt
Engen ønsker å kunne se på DVD-filmer på sin TV uten å måtte betale lisens. Han har ifølge eget utsagn ikke lagt opp tilgang til TV-signal i sitt hjem.

- Jeg tror de aller fleste nordmenn forstår hvorfor vi har skatter og avgifter. Men avgiften som går til TV-lisensen er det mange som har problemer med å forstå, mener han.

Han synes det er på tide at det nå blir en skikkelig politisk debatt rundt lisensen.

- NRK kan drive som andre TV-kanaler. Det har de mulighet til, slår han fast.

Vil mer enn å syte og klage
Mange ulike protestaksjoner har kommet og gått på Facebook. Den største norske er kanskje «Protestaksjonen mot bensinpriser» med litt over 129.000 medlemmer.

DnB Nor møtte også stor motstand på sine rentejusteringer uten at de helt store massene engasjerte seg Facebook.

Protestgruppen mot tv-lisensen derimot vil nå lengre.

- Vi har en plan, dette er mer enn en vanlig Facebookgruppe som syter og klager. Vi skal faktisk gjøre noe. Grunnen til at vi har valgt å starte på Facebook er at vi her kan nå ut til alle på en enkel måte, heter det på forsiden av gruppen.

- Vårt mål er å fjerne tv-lisensen, ikke NRK. Vi vil ha frihet til å velge, slik som vi kan med andre kanaler, tjenester og varer, heter det videre.

Ikke overraskende
Hos NRK er man godt vant til at avgiften fortsatt skaper debatt.

- Det har alltid vært ulike holdninger til kringkastingsavgiften, og aksjoner på Facebook og andre fora på internett er verken nytt eller overraskende. Dette er en politisk vedtatt ordning, og dermed ikke noe vi bruker mye tid eller krefter på å forholde oss til, sier NRKs markeds- og kommunikasjonssjef Sigurd Sandvin.

- Kulturdepartementet og de politiske partiene på Stortinget er således mer naturlige adresser for spørsmålene, sier Sandvin videre.

Lars Engens første mål er å rekruttere 100.000 medlemmer til gruppen.

- De må konkurrere på lik linje med andre kanaler. Vi har ganske mange andre – både norske og utenlandske kanaler i dag, hvor de aller fleste klarer seg uten statlig støtte, sier Engen.

- Jeg ser ikke lenger behovet for en statskanal og jeg er i hvert fall ikke interessert i å betale for det. Og så langt har jeg 67.000 medlemmer som kan si det samme.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.