*Nettavisen* Økonomi.

Krig mot kopi-medisiner

Viagra-produsenten Pfiizer går til krig mot piratkopiene.

LONDON (NA24): Krigen mot fake-medisiner tar en ny vending. Verdens største medisinprodusent, Pfizer, vil legge om distribusjon i et forsøk på å gjøre livet surt for kopi-produsenter.

NA24 - din næringslivsavis

Dette vil først skje i England.

Kopi av hjertemedisin
Her har Pfizer ved flere anledninger oppdaget at en kopi av firmaets hjertemedisin, Lipitor, har funnet veien inn i salgssystemet til landets helsesystem NHS. Derfor kutter Pfizer ut 18 eksterne salgsorganisasjoner og vil i fremtiden distribuere all medisin til apotek, leger og sykehus gjennom et selskap de selv eier og dermed kontrollerer.

Kopi-medisiner er big business og øker i omfang. Verdens Helseorganisasjon (WHO) anslår at på verdensbasis er en av ti medisiner kopier.

Men Pfizers innser likevel at muligheten til å kontrollere egen medisin er begrenset. EU-lover tilsier at det er lovlig å importere medisiner fra et EU-land, gi det en ny innpakning og selge varen. Denne parallellimporten vil fortsette. Det Pfizer vil gjøre, er å forsikre seg at et apotek i det minste har en originalpakket medisin. Pfizer hevder at denne manøveren ikke vil ha noen effekt på utsalgsprisen.

Viktig med kontroll
En talskvinne for Pfizer sier til den engelske avisen The Times:

- Det anslås at en medisin kan passere gjennom 20-30 salgsledd før den kommer til en pasient. Når vi selger et parti medisiner til et eksternt firma, mister vi samtidig enhver befatning med partiet. Vi mener omleggingen av distribusjon og salg fører til at vi til enhver tid vet hvor medisinene er. Dette er viktig, ikke minst i de tilfeller vi har behov for å tilbakekalle en bestemt medisin.

I juli 2005 måtte Pfizer tilbakekalle 120 000 pakker av hjertemedisinen Lipitor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag