NA24.no

Krig på kontrakt

USA har brukt milliarder av dollar på å hyre inn private firmaer i Irak. Nå taper de penger.

I mer enn tre år har USA forsøkt å få kontroll på et kaos de selv har vært med på å skape i Irak. Det er ikke populært i hjemlandet, noe amerikanerne ga tydelig uttrykk for i denne ukens kongressvalg. Resultatet kan bli en nedtrapping.

NA24 - din næringslivsavis

Hvis det skjer er det ikke mye penger igjen å hente der for selskaper som har levd godt på oppdrag for amerikanerne i USA.

Gullrushet over?
Ifølge The Economist har krigen i Irak skapt flere millionærer, som har tjent seg søkkrike som leiesoldater i det krigsherjede landet. Nå kan gullrushet være over. Antall oppbyggingsprosjekter blir færre, og med dem forsvinner kontraktene. Både for de som forsøker å bygge opp landet, og for de som passer på de som bygger opp landet.

For selv om størst fokus har vært på muskuløse, kortklippede menn med maskinpistol og solbriller har markedet for private forsvarskontrakter i Irak vært langt større. Det dreier seg om transport, logistikk, ingeniørtjenester, matleveranser, våpensystemer, kommunikasjonssystemer og rene militæroppdrag. Pengene har flytt ut fra Pentagon.

Kontrakter for milliarder
Det firmaet som har tjent aller best på krigen er Kellogg, Brown & Root – som eies av Halliburton, visepresident Dick Cheneys tidligere arbeidsgiver. Selskapet dratt inn kontrakter for over ti milliarder dollar, men listen over selskaper som har tjent fett på USAs krigføring i Irak er mye lengre.

Fluor Inc, et av verdens største entrepenørselskap, har fått oppdrag for godt over tre milliarder dollar i Irak, mens en annen entrepenørgigant, Betchel, har dratt inn 2,8 milliarder dollar, ifølge statistikk fra Centre for Public Integrity (CPI).

Alle de største kontraktene har gått til entrepenør- og logistikkselskap, og ikke alle har vært like vellykket. Betchel er nå ute av Irak, men før de trakk seg ut maktet de ikke å fullføre flere oppdrag de hadde fått tildelt. Blant annet fullførte de ikke byggingen av et nytt barnesykehus i Basra, som ifølge Foreign Policy, ble trumfet gjennom av utenriksminister Condoleezza Rice og presidentfrue Laura Bush. Budsjettet ble overskredet med så mye som 150 prosent.

Tidsskriftet har listet opp flere selskaper som har dratt store profitter av sine Irak-kontrakter, men som på ett eller flere punkter har mislykkes.

Abu Ghraib
Det Virginia-baserte informasjonsteknologiselskapet CACI har siden 2001 opplevd kraftig vekst på grunn av amerikanske antiterrortiltak. Selskapet har tjent mer enn 60 millioner dollar på Irak-kontrakter, men ble først beryktet etter skandalen i Abu Ghraib-fengselet, da det ble kjent at noen av deres avhørsspesialister hadde brukt tortur under avhør av irakiske fanger.

Halliburton-selskapet Kellog, Brown & Root har blitt kritisert for dårlig kostnadskontroll og å skrive fakturaer med gaffel. Blant annet skal de ha fakturert myndighetene for tjenester de ikke har utført, og overpriset bensin som de har importert inn i landet.

Parsons Corp, ifølge CPI den nest største private aktøren som er tilstede i Irak, med oppdrag for over fem milliarder dollar, er et annet selskap som har blitt kritisert for sitt arbeid. De mistet kontrakten med å bygge 142 små klinikker, etter at de kun hadde fullført seks av dem i løpet av to år.

Denne pågående «outscourcingen» av krigen i Irak har lenge møtt krass kritikk. Siden de ikke er under militær kommando, lar de seg ikke styre i like stor grad. De er ikke like pålitelige som militært personell, og mange av de private aktørene nekter å dra til de farligste stedene i Irak. Dermed står soldatene der uten fersk mat, dusjer og toaletter i måneder i strekk, siden det ofte er private selskap som leverer slike tjenester.

Guns for hire
Men de mest profilerte private aktørene i Irak er fortsatt leiesoldatene, og dem er det mange av. Ingen har full oversikt. Enkelte kilder hevder at det har vært opp mot 30.000 av dem og på ett tidspunkt skal det ha vært tre leiesoldater per britisk soldat i Irak.

Ifølge The Guardian er det mange problemer knyttet til å benytte seg av slike private hærer. Blant annet fordi det er vanskeligere å regulere aktiviteten deres. Ingen vet helt omfanget av deres operasjoner i det krigsherjede landet. Blant annet er det vanskelig å finne ut hvor mange leiesoldater som er drept. Antallet er minst 800, men også det kan være underdrevet.

Nå begynner marginene å skrumpe inn i Irak. Blant annet er antall leiesoldater i Irak nå er nede i 10.000. På en konferanse for private sikkerhetsselskap i London forrige uke, ble det snakket om at boblen har sprukket.

Milliardene blir færre og det er lite sannsynlig at USA skal involvere seg i en ny storkrig med det aller første. Dermed må leiesoldatene se seg om etter nye steder å tjene penger. De lønnsomme krigene blir færre, dermed leter de, ifølge The Economist, etter oppdrag andre steder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere