*Nettavisen* Økonomi.

Krigsfrykt gir frysninger

Frykten for at situasjonen mellom Israel og Libanon skal spre seg til resten av Midtøsten sendte de norske aksjene i USA ned.

14.07.06 07:07

Faren for en langvarig krig, og en oppskalering i konflikten mellom Israel og de arabiske nabolandene har sendte frysninger over verdens børser.

Nedgangen har rammet alle børsene også de amerikanske. De norske aksjene i USA får også unngjelde, med noen få hederlige unntak. Oljegigantene karet seg så vidt i pluss.

NA24 - din næringslivsavis

Rekordolje
Til tross for den høye oljeprisen endte oljesektoren ned 0,51 prosent på Wall Street torsdag kveld.

Aldri har ett fat olje kostet så mye som torsdag kveld. Begge førsteposisjonskontraktene på henholdsvis den amerikanske referanse oljen WTI og nordsjøoljen Brent ble omsatt på rekordnivåer.

Israels ambassadør i USA har uttalt at landet er i krig etter rakettangrepene med Libanon. Samtidig ulmer situasjonen rundt Irans atomprogram og stadige angrep på oljevirksomheter i Nigeria. Dette sender prisen på råoljekontraktene til 77,50 dollar fatet.

Den geopolitiske situasjonen har ikke i like stor grad smittet over på dollaren. Mange søker normalt til en trygg havn som dollaren når det ligger an til langvarig konflikter på den internasjonale arenaen. Den amerikanske valutaen kostet torsdag kveld 6,25 kroner.

Statoil lyser opp
Statoil var sammen med Hydro et av få lyspunkt. Aksjen ble løftet rundt 0,3 prosent til 186,25 kroner i New York torsdag kveld, og endte dermed over én krone under sluttkursen i Oslo på 187,50 kroner.

Norsk Hydro var tilnærmet uforandret på 174,50 kroner på Wall Street noe som var identisk med sluttkursen i Oslo.

Yara ble ikke omsatt og endte dermed på 85,75 kroner i det amerikanske gråmarkedet, sluttkursen i Oslo var torsdag på 83 kroner.

Faller
CanArgo falt nye 2,9 prosent til 4,19 kroner på American Stock Exchange. Sluttkursen i Oslo endte på 4,35 kroner.

Petroleum Geo-services falt 1,7 prosent til 362,50 kroner i New York. Petrojarl fikk en skikkelig nedtur og raste ned 11,4 prosent til 38,75 kroner. Sluttkursen i Oslo ble på 369 kroner for PGS, mens Petrojarl endte på 41,60 kroner.

Acergy snudde oppgang til nedgang og ble sendt ned 4,1 prosent til 101,25 kroner justert for valutaendringer i New York. Torsdag kveld endte aksjen på 103 kroner i Oslo.

Frontline blir også rammet av krigshandlingene i Midtøsten noe som førte til at aksjen falt 3,5 prosent til 235 kroner. Sluttkursen i Oslo endte kursen på 236,50 kroner.

Stolt-Nielsen ramlet ned 3 prosent til 138,25 kroner, mens sluttkursen i Oslo endte på 138 kroner.

Golar LNG gikk i motsatt retning av de andre norske aksjene og ble løftet 0,45 prosent til 82,75 kroner, mens sluttkursen i Oslo endte på 83,50 kroner.

Royal Caribbean Cruises falt 1,75 prosent til 222,75 kroner i New York på stigende oljepris og geopolitisk uro. I Oslo endte aksjen på 225 kroner.

IT-ras
IT-aksjene har blitt ekstra rammet av børsfallet rundt om i verden. Svake resultater og sektor-nedgraderinger av flere meglerhus har gjort sitt til at investorene har lempet ut de IT-relaterte aksjene.

Tandbergs konkurrent Polycom ble sendt ned 3,7 prosent, mens Elteks referanseaksje Power-One endte ned rundt 3,75 prosent. Tandberg TVs konkurrent Harmonic ble hardest rammet av referanseaksjene og stupte over 5 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.