*Nettavisen* Økonomi.

Krigsfrykt gir tidenes dyreste olje

Aldri har et fat nordsjøolje kostet så mye som mandag kveld. Markedet rystes av spekulasjoner om at USA vil angripe Irans atomanlegg.

11.04.06 07:56

HOUSTON (NA24): Mandag kveld er et fat Brent-olje for levering i mai omsatt for 68,93 dollar. Dette er den såkalte førsteposisjonskontrakten, den mest omsatte. Dette er en rekordhøy pris for disse kontraktene, som omsettes på oljebørsen ICE i London.

Ifølge ICE var den forrige rekorden 68,89 dollar, satt 30. august i fjor, da orkanen Rita feide inn over USAs golfkyst og herjet med oljeinstallasjoner.

Prisen mandag kveld er mer enn 2 prosent høyere enn fredag. Den amerikanske referanseoljen WTI har også steget, men har fortsatt litt igjen til rekorden fra sist høst, da denne oljetypen kostet over 70 dollar fatet.

Iran-striden
Det er igjen konflikten rundt Irans atomprogram som sender prisen i været.

Krigsfrykten fikk ny fart da det innflytelsesrike magasinet New Yorker i helgen meldte at Bush-administrasjonen vurderer et flyangrep for å slå ut Irans omstridte atomprogram. Artikkelen er skrevet av den kjente, men omstridte, undersøkende journalisten Seymour Hersh, som i sin tid avslørte My Lai-massakren i Vietnam.

Også Washington Post skriver om mulig luftangrep fra USA mot Iran.

På en pressekonferanse mandag kalte president George W. Bush meldingene «ville spekulasjoner».

Ikke beroliget
Uansett lar oljemarkedet seg ikke berolige. - Geopolitikk-rallyet er i gang igjen for fullt. Disse overskriftene har høynet innsatsen. Iranerne kan stenge Hormuz-stredet hvis det blir angrepet og er en betydelig oljeprodusent, sier John Kilduff i oljehandelsfirmaet Firmat i New York til Bloomberg News.

Hormuz-stredet ligger ved inngangen til Persia-gulfen og er kritisk i forhold til oljetransport fra Midtøsten.

Firer ikke
Iran nekter å bøye seg for kravet fra FNs Sikkerhetsråd om å slutte med anrikning av uran. Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa mandag at Iran ikke vil fire en millimeter i striden, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det meldes også at Iran søndag skjøt ned et ubemannet spionfly som skal ha blitt sendt opp fra Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag