NA24.no

Foto: Foto: Joachim Lundgren (Lizamarklund.net)

Kriminelt godt om bolig

Sist oppdatert:
Liza Marklund skriver ikke bare spennende krim. Hun forstår boligmarkedet også.

(NA24-KOMMENTAR): For et par år siden skrev jeg at den svenske krimforfatteren Liza Marklunds økonomiske analyse av aksjemarkedet stod til stryk. Foranledningen var en kronikk i VG. Forfatter på bærtur, skrev jeg.

Jeg må nok revurdere min oppfatning av Marklunds evner når det gjelder økonomiske analyser, for i en kronikk i Expressen serverer hun en knivskarp beskrivelse av husleieregulerings negative konsekvenser.

Bakgrunnen er at den svenske regjeringen har foreslått å løsne på reguleringene, som gjør at leiligheter har lavere leie enn markedspris, spesielt i attraktive bystrøk.

Det er mange regulerte leiligheter i Sverige, og dermed også en stor pressgruppe som ønsker å beholde sine privilegier. Den svenske leieboerforeningen Hyresgästföreningen og leder Barbro Engman fronter motstanden og advarer mot fordoblede husleier.

Foreningens kampanje har fått Marklund til å reagere. I sin kronikk peker hun på at det primært er leiligheter i spesielt attraktive strøk som vil oppleve oppgang fordi reguleringen er basert på tekniske kriterier som gjør at en treroms i en drabantby ofte kan være dyrere enn en femroms i et av Stockholms snobbestrøk.

- Et lite, priviligert mindretall
Dette har i Sverige, som andre stedet med husleieregulering (Manhattan er kanskje det mest kjente eksemplet) ført til at noen, griseheldige innsidere sitter med svært attraktive, sentrale leiligheter med lav leie – et privilegium de sjelden gir fra seg før de bæres ned trappen med føttene først.

Som Marklund skriver om retten til å bo i disse leilighetene:

– De deles ut til et lite, privilegert mindretall – påfallende ofte til politikere, fagforeningsfolk eller tillitsvalgte i Hyresgästföreningen.

Og:

- Alle andre, som verken har kontakter eller penger til å kjøpe svart, er henvist til det andre boligmarkedet – det som allerede koster dobbelt som mye som Barbro Engmans beskyttede protektorat.

På vei ut i Norge
Slik var det i Norge også før, men i Norge er husleiereguleringen blitt gradvis nedbygd, og de siste restene skal fjernes fra 1. januar 2010. Forhåpentligvvis blir det gjennomført, tross protester også her til lands.

Det er få ting økonomer er så enige om som at husleieregulering er en uvanlig dårlig idé. Selv Paul Krugman, kjent amerikansk økonom med beina solid plantet på venstresiden, kaller husleieregulering et «lærebokeksempel på økonomisk dumhet».

Denne politikken fører til urettferdige og tilfeldige privilegier for dem som er innenfor, problemer med svarte penger og ulovlig fremleie samt for lite boligbygging og oppussing.

Det er godt å se at denne konklusjonen også har fått gjennomslag i litterære kretser.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Sentralbankens kompass
Vil ha bondestøtte i Grunnloven
FrPs bensinpris en gåte
Kanskje kommer krakket
Subsidiert matbrenning

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere