NA24.no

Foto: TV 2

Kripos ut mot TV 2

Sist oppdatert:
Må svare for fire forskjellige klager til etikkpolitiet.

TV 2 har fire saker til etisk vurdering i dagens møte i Pressens faglige utvalg. Kripos klager for første gang.

- Dette blir et langt møte, og vi skal se mye tv, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Pressens Faglige Utvalg (PFU) har 35 saker til behandling på tirsdagens møte. Fire av sakene er klager på fjernsynskanalen.

- Ja, det stemmer det er fire saker med TV 2 som skal opp i møte, sier Kokkvold.

Etikkvurdering
TV 2-sakene omhandler etterforskningen av angivelige krigsforbrytere fra det afrikanske landet Rwanda som skal oppholde seg i Norge. To av klagene kommer fra personer knyttet til innslaget, en klage er om bildebruken med identifisering, og en egen sak fra politienheten Kripos.

Innslaget som er klaget inn ble første gang sendt som nyhetssending 29. april. Det ble fulgt opp dagen etter med nyhetsinnslag og dokumentarprogrammet «En frihavn for krigsforbrytere».

Kriposklage
Det skal være første gangen Kripos sender klage på noen til pressens etikkpoliti PFU. De vil ha prøvet etikken og vurderingene i forkant av sakene.

- Kripos har tre hovedpunkter i klagen på TV 2 til utvalget, sier informasjonssjef Audun Øvrebø i Kripos til NA24.

De tre punktene i klagen går blant annet på premissene for intervjuet, samtidig imøtekommelse og plikten til å gjengi meningsinnholdet.

Offentlig søkelys
Nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland i TV 2 sier til NA24 at det er en stor forskjell på å bli klaget inn, og bli felt av Pressens faglige utvalg.

- Hensikten med PFU er at det skal rettes et offentlig søkelys på saker i norsk presse, sier han og legger til at TV 2 har fire saker inne ikke er et uttrykk for noen spesielt.

- Man må se på antall fellelser i organet over tid, og ikke på antallet saker som klages inn, sier nyhetsdirektør Helland.

Hittil i år har TV 2 vært behandlet én gang i utvalget. Da ble de frikjent. I fjor ble kanalen innklaget hele 11 ganger hvor sju ble frikjent, mens fire endte som fellelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere