NA24.no

Foto: Montasje/Scanpix

Krise i resten av Norden

Sist oppdatert:
Men i Norge tror forbrukerne at krisen er over i løpet av det neste året.

Mens økonomien hos alle våre naboland svikter fullstendig, har norske forbrukere fortsatt stor tro på fremtiden.

NA24 - din næringslivsavis

Tall som ble offentliggjort fredag viser at økonomien i Sverige er kriserammet. I løpet av det siste året har BNP falt med 4,9 prosent. Dette var mer enn dobbelt så mye som ventet, og nå tror økonomene i SEB at den svenske sentralbanken kommer til å kutte renten til 0 prosent i april.

- Selv om man tror på en viss bedring i andre halvår, må Riksbanken gjøre store revideringer i sine prognoser for 2009. Den svake veksten i fjerde kvartal støtter vårt anslag om nullrente i april, skriver SEB fredag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Også i Finland og Danmark sliter man tungt, og begge landene er nå i resesjon. BNP-fallet i Danmark var på 3,9 prosent på årlig basis, og 2,0 prosent i fjerde kvartal. I Finland var situasjonen litt mindre ille, med et fall i BNP på 2,4 prosent på årlig basis og 1,3 prosent i de siste månedene før jul.

Tall som kom fra Statistisk sentralbyrå forrige uke viste en stikk motsatt trend i Norge. BNP steg 1,3 prosent i kvartalet, og veksten ble dermed på 2 prosent for hele året.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

I dag fulgte analysebyrået Makrosikt opp med å bekrefte at nordmenn ser mer lyst på utsiktene enn våre naboer.

- Flere tror at bunnen av konjunkturnedgangen passert innen 12 måneder, sier daglig leder i Makrosikt, Hans Petter Skogstad.

Den mørkeste skyen på himmelen er den stigende arbeidsledigheten. Mange flere forventer høyere enn lavere ledighet om 12 måneder, viser tallene.

Les mer her: - Bunnen snart nådd

- NAV melder om økende ledighet og flere kjenner noen som har blitt ledige. Ledigheten har kommet nærmere nå, sier Skogstad.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere