NA24.no

Krise tvang Obos til Terra

Konsernsjef Martin Mæland kan se tilbake på et glimrende OBOS-år i 2006.
Konsernsjef Martin Mæland kan se tilbake på et glimrende OBOS-år i 2006. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen (OBOS)
Sist oppdatert:
Obos går inn på eiersiden i Terra-Gruppen. Årsaken er at de må refinansiere milliarder.

Torsdag ble det kjent at Obos går inn på eiersiden i Terra Gruppen gjennom en rettet emisjon. Samtidig går de inn i Terra Boligkreditt med 9,9 prosent av andelene. Det opplyses i en pressemelding.

NA24 – din næringslivsavis

Obos blir dermed eier av 2 prosent av Terra-Gruppen som fra før bare var eid av en rekke sparebanker rundt om i landet. Årsaken til at Obos gjør dette grepet er fordi det gir dem tilgang til det famøse gullkortet som Kristin Halvorsen og regjeringen har lagt ut. Ved å legge inn sine boliglånsporteføljer i Terra-Gruppens Boligkreditt-selskap og dermed enklere få tilgang til kapital.

Investeringen skal ifølge Dagens Næringsliv være på rundt 100 milliarder kroner.

Til Dagens Næringsliv torsdag sier Obos-sjef Martin Mæland at finanskrisen har medført at det nesten var umulig for Obos å få tilgang til kreditter i dagens elendige marked. Og når boligbygelaget trenger refinansiering av 1,3 milliarder kroner var det tvingende nødvendig å gjøre noe dersom ikke all rehabilitering skulle stoppe opp i Obos-systemet.

- Denne avtalen er en meget god løsning for Obos og vil sette oss i stand til å fortsatt gi gunstige lån til våre borettslag, både i dagens situasjon og i et mer normalisert marked. Avtalen vil bidra til å styrke vår posisjon både som boligforvalter og som finansinstitusjon. Etter hvert ser vi også for oss andre samarbeidsområder med selskapene i Terra-Gruppen, sier Obos-konsernsjef Martin Mæland i en pressemelding.

Obos har 220.000 medlemmer og selskapet hadde per forrige årsskifte 9 milliarder kroner i samlet utlån til sine medlemmer og borettslag. 95 prosent av disse lånene er pantesikret innenfor 60 prosent av eiendommens verdi.

Terra Boligkreditt har en utlånsportefølje på hele 12,1 milliarder kroner ved års-slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere