*Nettavisen* Økonomi.

Krisebank saksøker myndighetene

Foto: (Scanpix)

Washington Mutuals holdingsselskap saksøker FDIC for hele 13 milliarder dollar.

22.03.09 12:51

Washington Mutual (WaMu) sitt holding-selskap velger nå å saksøke amerikanske myndigheter for over 13 milliarder dollar.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet mener Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) solgte vrakrestene av den konkursrammede storbanken til JPMorgan Chase til spottpris, og mener verdiene i selskapet var langt høyere enn de 1,9 milliarder dollarene JPMorgan betalte.

Konkurs i september
Den gigantiske sparebanken Washington Mutual, med en forvaltningskapital på 300 milliarder dollar og 43.000 ansatte, gikk over ende i september i fjor, som tidenes største bankkonkurs.

Amerikanske myndigheter tok umiddelbart kontroll over banken og solgte mesteparten av virksomheten til JP Morgan Chase.

Aksjonærene tapte alt, og det ble også store tap også for obligasjonseiere.

Sa nei til 14 milliarder
I mars sa Washington Mutual nei til et foreløpig bud fra JP Morgan Chase på 8 dollar pr. aksje. Det verdsatte banken til 13-14 milliarder dollar.

Forslaget i mars kom like ettter at JP Morgan Chase, med statlig hjelp, hadde kjøpt det vaklende meglerhuset Bear Stearns.

Det er et stykke derfra til 1,9 milliarder. Men WaMu mener bankenheten var verdt langt mer enn det JPMorgan ville by i mars - også ved konkurstidspunktet.

WaMus holdingsselskap var altså langt fra fornøyd med behandlingen selskapet fikk etter at storbanken gikk over ende. Fredag saksøkte de FDIC.

- Verdt mer
Holdingsselskapets advokater argumenterer med at banken var verdt mer enn de 1,9 milliarder dollarene JPMorgan betalte for WaMu etter en avtale inngått med FDIC.

Søksmålet sier at holdingselskapet burde ha sittet igjen med mer, dersom det hadde blitt gjort en skikkelig gjennomgang av WaMus eiendeler.

13 milliarder
WaMus holdingselskap hevder det dro inn så mye som 6,5 milliarder dollar i kapital mellom desember 2007 og konkursen, og krever å få inn dette.

De føler seg også snytt for fire milliarder dollar med securities som de mener urettmessig ble overført til bankenheten og dermed nå JPMorgan, samt at de har til gode tre milliarder dollar på skatten.

De søker også erstatning for et lån til bankenheten på 177,1 millioner dollar.

WaMu nevner også en rekke andre mindre punkter de mener de har krav på, og velger nå å gå rettens vei.

Totalt saksøkes FDIC for over 13 milliarder dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.