*Nettavisen* Økonomi.

Krisebanker gir milliardbonuser

Foto: (Scanpix)

Selv om bankene må reddes betaler de ut flere hundre milliarder i lønn og bonus.

19.10.08 12:29

De ansatte på Wall Streets største banker kan vente seg å få utbetalt lønn og bonuser tilsvarende ti prosent av det den amerikanske krisepakken koster, ifølge The Guardian.

NA24 - din næringslivsavis

Samlet skal utbetalingene være i størrelsesorden 70 milliarder dollar, over 455 milliarder kroner etter dagens kurs, hvorav en stor del skal være bonuser for arbeidet deres så langt i år, selv om det globale finanssystemet opplever den verste kollapsen siden 1929.

Les også: Alt om er finanskrisen

Ansatte i seks banker på Wall Street står nå i kø for å få utbetalt lønn og bonus til tross for at bankene de jobber i nyter godt av den amerikanske redningspakken på 700 milliarder dollar. Blant disse bankene finner man Goldman Sachs og Citigroup, ifølge avisen.

Stupende aksjekurser
Myndighetenes krisepakke krever at toppsjefenes lønninger må begrenses.

Men summene som Wall Street fortsetter å øse ut på lønninger, sluttpakker og bonuser ser ikke ut til å ha noen sammenheng med tapene som investorene i bedriftene har hatt.

Aksjekursene i Goldman Sachs og Citigroup har begge omtrent halvert seg så langt i år mens Merrill Lynch og Morgan Stanley har hatt fall på over 60 prosent.

Mer i lønn enn verdi
På et tidspunkt i forrige uke var årets lønnspott i Morgan Stanley på 10,7 milliarder dollar større enn hele selskapets markedsverdi.

Citigroup har i løpet av årets ni første måneder oppspart 25,9 milliarder dollar til lønninger og bonuser, en vekst på fire prosent i år, selv om banken tidligere i uken aksepterte en investering på 25 milliarder dollar av de amerikanske myndighetene.

Goldman Sachs pott er på 11,4 milliarder dollar, Morgan Stanleys er på 10,73 milliarder dollar, JP Morgan er på 6,53 milliarder dollar mens Merrill Lynch er på 11,7 milliarder dollar, ifølge The Guardian.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.