NA24.no

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. (SCANPIX)

Krisefondet er nesten ubrukt

Sist oppdatert:
Regjeringens krisefond har kun investert en liten del.

FOLKETRYGDFONDET, OSLO (NA24): - Det er ikke et mål i seg selv å investere så mye som mulig, gitt at markedet fungerer, sier Folketrygdfond-sjef Olaug Svarva til NA24.

Ubrukt krisefond
I mars - da finanskrisen ga verdens regjeringer hodepine - ble Statens Obligasjonsfond etablert med en kassebeholdning på 50 milliarder friske kroner.

Fondet er forvaltet av Folketrygdfondet: Det skulle bygge tillit dempe finanskrisens negative virkninger på kredittilførselen, informerte finansminister Kristin Halvorsen.

Kun 5,5 milliarder kroner er investert i selskaper i obligasjoner i norske bedrifter så langt. Hvem som har fått penger blir ikke kunngjort før årsrapporten foreligger til neste år.

- Investeringsaktivitetene vil avhenge av markedsforholdene, men en ser for seg en gradvis opptrapping over det kommende året til anslagsvis 30-50 milliarder kroner, skrev finansministeren i februar.

33 lån
Per første halvår har fondet investert i 33 lån, og det største er på 500 millioner kroner fra det statlige krisefondet. Avkastningen så langt er 132 millioner kroner.

- Finnes det noen avkastningskrav for fondet?

- Ja, men referanseporteføljen som vi skal bruke begynner når utlånet går over ti milliarder, sier Svarva til NA24.

Låneporteføljen består per første halvår av 52,4 prosent fra bank og finans og resten til ikke-finans, som det heter fra Svarva.

Les også: Oljefondets lillesøster soper inn milliarder

2013
86 prosent av utlånet et til såkalt investment grad som er selskaper med høy kredittrating over trippel B. Hele 93,7 prosent er bevilget til nye lån, og fondet deltar fra 5–60 prosent i de ulike emisjonene. 6,2 milliarder er plassert per 17. august.

- Vil alt være utlånt innen 2013?

- Det er helt umulig å si noe om. Men ved normale markeder klarer vi nok det, men når det ikke fungerer tar det tid, sier Svarva.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere