NA24.no

Krisefondets kjøreregler klare

Sist oppdatert:
Nå har Kristin fastsatt reglene for Statens obligasjonsfond på 50 milliarder.

Finansdepartementet har onsdag offentliggjort forskriften om forvaltningen av Statens obligasjonsfond som er på 50 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Fondet ble opprettet av regjeringen for å forsøke å bedre problemene i obligasjonsmarkedet, der store bedrifter skaffer seg finansiering. Dette markedet har vært svært tørt i tiden etter finanskrisen.

- Dette er et marked i stadig endring. Rammeverket gir Folketrygdfondet fleksibilitet for å kunne tilpasse seg skiftende behov i markedet. Samtidig er det av hensynet til risikobegrensning og markedsmessig prising nødvendig med enkelte minstekrav til plasseringene, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV) i en pressemelding.

Til norske selskaper
Les de fullstendige forskriftene på Finansdepartementets hjemmesider her.

Reglene legger opp til at midlene i obligasjonsfondet skal gå til ordinære obligasjonslån der selskapet som er utsteder er hjemmehørende i Norge.

- Vi er fra i dag fått fullmakt til å starte forvaltning av statens obligasjonsfond, så vi er i gang fra i dag, sier Olaug Svarva, administrerende direktør i Folketrygdfondet til NA24.

Flere henvendelser
Svarva sier at det har kommet en rekke henvendelser fra norske bedrifter til Folketrygdfondet om Statens Pensjonsfond.

- Vi har vært i dialog med mange selskaper om fondet, forteller Svarva.

- Hvor mye av fondet vil bli brukt i 2009?

- Det avhenger av markedsutviklingen. Det er lagt opp til en innfasing i løpet av året, men det vil være avhengig av markedsutviklingen. Derfor er det vanskelig å si noe mer eksakt på det nåværende tidspunkt, sier Svarva, som sier at obligasjonsmarkedet har bedret seg noe i det siste.

- Det viktige er at vi er i gang, og at vi er operative i dag. Vi har dialog med flere selskaper, sier Svarva som ikke vil kommentere hvilke selskaper dette dreier seg om.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Markedsvilkår
Investeringer i Statens obligasjonsfond skal finne sted på markedsmessige vilkår. For å sikre markedsriktig prising har Folketrygdfondet med bakgrunn i forskriften fastsatt en maksimal investeringsramme på 70 prosent av volumene av nye låneopptak i førstehåndsmarkedet, heter det i pressemeldingen fra Folketrygdfondet.

Departementets avkastningsforventninger for disse plasseringene vil uttrykkes gjennom fastsettelse av en referanseindeks.

For å sikre risikospredning skal 25 til 65 prosent plasseres i bank og finansforetak, mens 35-75 prosent skal gå til resten av næringslivet, inkludert industrien.

Lavere kredittvurdering
Inntil 30 prosent av fondet kan investeres i selskaper som har en lavere kredittvurdering enn BBB-. Men det etableres en nedre grense også. Bedriftene kan ikke ha en lavere kredittvurdering enn CCC+.

- Både hensynet til forsvarlig risikoprofil og operasjonelle hensyn tilsier en slik begrensning. Disse avgrensingene vil likevel gjøre det mulig å investere Obligasjonsfondet i et bredt utvalg av selskaper, heter det i pressemeldingen.

Det er Folketrygdfondet som har ansvaret for driften av Statens Obligasjonsfond.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere