*Nettavisen* Økonomi.

Krisemilliardene klare

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Kristin Halvorsen presenterer krisepakken som skal redde arbeidsplassene.

26.01.09 12:16

Regjeringens krisepakke ble mandag formiddag presentert på Stortinget av finansminister Kristin Halvorsen.

NA24 - din næringslivsavis

Pakken er på 20 milliarder kroner, og fordeler seg på 16,75 milliarder kroner på nye tiltak og 3,25 milliarder i skattelette for bedriftene. I tillegg øker det såkalte strukturelle, oljekorrigerte underskuddet med nærmere 7 milliarder kroner som følge av endrede utgifts- og inntektsanslag, slik at bruken av oljeinntekter øker med 27 milliarder kroner.

Med disse endringene øker bruken av oljeinntekter totalt med 43 milliarder kroner fra 2008 til 2009.

Bruker oljepenger
- Bruken av oljeinntekter anslås nå å øke med 43 milliarder kroner fra i fjor til i år. Dette gir omfattende tiltak for arbeid, velferd og miljø. I tillegg vil Regjeringen legge fram nye tiltak for å styrke bankenes utlånsevne den 9. februar, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Ifølge regjeringen er krisetiltakene de heftigste på mange år.

- Dette er de kraftigste tiltakene som er foreslått mot arbeidsløshet på over 30 år og blant de sterkeste virkemidlene i et internasjonalt perspektiv. Regjeringen følger utviklingen i norsk økonomi svært nøye, og vi vil komme tilbake med ytterligere tiltak hvis behovet tilsier det, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Styrker lånerammer
Regjeringen foreslår også utvidelse av låne-, garanti- og investeringsrammer, herunder økte lånerammer for Husbanken og økt egenkapital i Argentum, på i alt 8 milliarder kroner.

- Vi har hatt flere år med svært høy vekst i norsk økonomi, og en avdemping i aktiviteten var ventet, sier Halvorsen.

- Omslaget er imidlertid blitt forsterket av den vanskelige situasjonen i finansmarkedene og den meget svake utviklingen i internasjonal økonomi. Et bredt spekter av norske virksomheter rammes nå av svakere etterspørsel fra norske og utenlandske markeder. Den økonomiske politikken kan ikke forhindre et tilbakeslag i norsk økonomi, men med denne pakken bidrar Regjeringen til å dempe økningen i arbeidsledigheten.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Skattekutt
Regjeringen gir nå aksjeselskaper rett til å tilbakeføre underskudd som oppnås i inntektsåret 2008 som fradrag for inntekter oppnådd i 2006 og 2007. For underskudd som er oppnådd i 2009 gis det adgang til å tilbakeføre med fradrag på inntektene i 2007 og 2008.

- I praksis gjennomføres tilbakeføringen ved at selskapene får et skattefradrag ved ligningen for underskuddsåret. Selskaper med underskudd i 2008 og/eller 2009 vil dermed få utbetalt skatteverdien av underskuddet, så langt kan tilbakeføres i inntekten for de to inntektsårene forut for underskuddsåret.

- Dette er et treffsikkert tiltak i dagens situasjon. Det tilfører likviditet til mange av bedriftene som får redusert lønnsomhet som følge av den vanskelige situasjonen i finansmarkedene. Tiltaket bidrar til å motvirke at lønnsomme bedrifter blir lagt ned på grunn av midlertidige problemer, sier finansminister Kristin Halvorsen.

For underskuddsbedrifter
Kun selskaper som har gått fra overskudds- til underskuddsposisjon omfattes. Det betyr at en unngår å inkludere virksomhet som ikke er egnet til å gå med overskudd. Tiltaket likebehandler alle næringer, men vil i sin natur særlig komme de mest konjunkturutsatte selskapene til gode.

De nye bestemmelsene omfatter aksjeselskaper og lignende innretninger, heter det i Odelsting proposisjonen nr. 30.

Ordningen vil gjelde en beløpsgrense for tilbakeførbart underskudd på 5 millioner kroner per selskap for hvert underskuddsår. Tilbakeføringsadgangen etter den midlertidige ordningen vil supplere gjeldende regler om fremføring av underskudd

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.