*Nettavisen* Økonomi.

Krisemilliarder skal selge biler

Foto: (Scanpix)

Punger ut i håp om at skattebetalerne skal gjøre det samme.

22.05.09 09:02

Amerikanske myndigheter innfører nye grep i håp om å få bedret situasjonen for den skakk-kjørte bilindustrien.

NA24 - din næringslivsavis

Finansdepartementet har bestemt seg for å gi General Motors tidligere finansielle arm GMAC 7,5 milliarder dollar i ny krisehjelp, ifølge Associated Press.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Grepet er spesielt da selskapet får tilgang til skattebetalernes midler gjennom myndighetenes gjeldsgarantiprogram til tross for at kredittvurderingsselskapene har gitt det en søppelanbefaling.

I tillegg medfører aksjonen at General Motors og Chrysler får store konkurransefordeler, ikke bare mot utenlandske konkurrenter, men også mot amerikanske Ford, da kjøpere av deres kjøretøy kan få bedre lånebetingelser hos GMAC enn hva konkurrentene kan gi. Av de nye krisemilliardene kan GMAC igjen låne ut så mye som 7,4 milliarder dollar, ifølge AP.

Dette er andre gang på kort tid at myndighetene har måttet komme billånstilbyderen i møte. I desember fikk selskapet fem milliarder dollar i bytte mot fem millioner aksjer og løfte om at de ville utvide utlånene til Chrysler-forhandlere.

Chrysler har siden den gang søkt om konkursbeskyttelse fra sine kreditorer.

Krisemilliardene kommer etter at GMAC feilet bankenes stresstest, da det kom frem at de trengte 11,5 milliarder i ny kapital. Men store kvartalstap og økende mislighold hos låntakere har gjort det vanskelig for selskapet å få private investorer til å punge ut.

Av de 7,5 milliardene som nå gis er meningen at fire milliarder skal gå til å støtte nye lån til Chrsylers forhandlere og kunder, mens 3,5 milliarder skal styrke selskapets egenkapital.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.