NA24.no

Krisen er offisielt over i USA

Foto: Andrè Clark Utvik
Sist oppdatert:
Det er over et år siden du kunne lese det hos NA24. Først nå ble det offisielt i USA

I resten av verden vet økonomene fort når en økonomisk krise begynner, og når den slutter. En tommelfingerregel er at det er resesjon når et land har to sammenhengende kvartaler med negativ økonomisk vekst. Krisen er over når det kommer et kvartal med positiv vekst.

I USA gjør man det på en annen måte. Her er det et uavhengig økonomisk institutt NBER (National Bureau of Economic Research) som ved hjelp flere økonomiske parametre definerer når USA trer inn i en resesjon, og når USA igjen er ute av resesjonen.

Mandag sa NBER at resesjonen i USA var over. Den sluttet i juni 2009, altså for over et år siden, slår instituttet fast.

Tar seg god tid
Og NBER vil være sikker i sin sak, så de tar seg god tid og avventer resultatet av store data mengder før de uttaler seg. Det var klart og tydelig for alle at krisen raste på sitt verste før NBER erklærte at økonomien var inne i en resesjon. Ifølge NBER begynte resesjonen i USA i desember 2007, men det fikk amerikanerne først vite mer enn et år senere.

Og nå får de altså vite at resesjonen er over. Det kan sammenlignes med at Elin Tvedt skulle stå på TV og si at i går regnet det og temperaturen kom bare opp i 17 grader.

Det ironiske er at markedsaktørene forlengst er i gang med å diskutere om amerikansk økonomi er på vei inn i en ny resesjon, en såkalt «double dip».

Skrev i juni i fjor
NA24-blogger Trym Riksen var blant dem som var tidlig ute med å avblåse resesjonen i fjor.

1. juni i fjor skrev han:

«USA er i verste fall på vei ut av resesjonen. I beste fall er verdens største økonomi allerede ute av den.»

Og:

«Uttalelsen er støttet opp av de siste månedenes utvikling i ledende indikatorer i USA, sett i forhold til hvordan disse indikatorene har oppført seg ved tidligere korsveier, når USA har gått fra en resesjon til en ny klassisk konjunkturoppgang.»

I dag sier Riksen, som til daglig er investeringsdirektør i DnB NOR Private Banking:

- Hvis du krever at alle skal være enig med deg når du investerer, blir avkastningen demokratisk - det vil si ikke mye å leve av. God aksjeavkastning tilsier at man store deler av tiden står på utsiden av fellesskapets trygge varme.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere