Krisen kan knuse Jern-Ernas drømmer

Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

- Høyre gjør det godt i gode tider, og dårlig i dårlige tider, sier Erna Solberg.

13.02.09 12:36

STORTINGET (NA24): - Vi er selvfølgelig ikke fornøyd med resultatene.

Denne uken kom det nok en meningsmåling som viser at Høyre sliter i motvind i finanskrisen. Partiet er nede i 15,8 prosent på NRKs måling, etter et fall på 0,8 prosentpoeng.

NA24 - din næringslivsavis

Krisen har gjort at velgerne har flokket seg om regjeringen, og for første gang siden 2007 er de rødgrønne partiene i flertall. Holder stemningen seg slik fram til valget, kan statsminister Jens Stoltenberg se fram til fire nye år i statsministerstolen.

- Men en langvarig finanskrise, hvorfor kommer da ikke Høyre som et verdikonservativt, næringsvennlig og økonomisk troverdig parti bedre ut?

- Historien har vist at Høyre har gjort det godt i gode tider, og dårligere i dårlige tider. Jeg tror dette blir en kamp om hva som er årsakene og virkningene. Det viktige her er vårt fokus på næringspolitikken, og å sikre levedyktige og trygge arbeidsplasser, sier Høyre-leder Erna Solberg når NA24 møter henne på partilederens kontor på Stortinget.

- Folk søker trygghet
Høyrelederen peker på at regjeringer verden over så langt har kommet styrket ut av finanskrisen. Folk søker trygghet når man går inn i ukjente tider, fremhever høyrelederen. Men Solberg tror det er likevel ikke umulig å vinne valget til høsten.

- Ser man til Storbritannia fikk regjeringen økt oppslutning da man la fram omfattende pakker. Når de likevel viser seg ikke å virke, har Gordon Brown gått tilbake igjen, påpeker Solberg, som mener Stoltenberg-regjeringen nå gjør maksimalt ut av sine krisepakker for å skaffe seg mest mulig positiv omtale.

- Er fokuset på finanskrisen og hva regjeringen gjør nå så sterkt at det er umulig for dere å slippe til med gode forslag og løsninger?

- Nei. Vi har kommet med mange gode forslag, vi. Og når du ser på de justeringene Stortinget gjorde av regjeringens tiltakspakke, var det i første rekke forslag vi hadde lagt fram i vårt alternative budsjett, sier Solberg, og peker blant annet på økningen i avskrivningssatsene.

- Ting kan endre seg raskt
Solberg trekker også fram at store velgermasser er i hurtig bevegelse. Det er ikke lenger enn siden august i fjor at regjeringen scoret svært lavt på meningsmålingene, og Frp var den store vinneren. Så snudde Frps fremgang.

- Ting kan endre seg veldig raskt. På vårparten i 1993 lå Høyre svært godt an med en oppslutning på 30 prosent. Valget senere på høsten endte Høyre på 17,1 prosent. Den sommeren skjedde det masse. Rentene falt kraftig, og ting så lysere ut. Det snudde oppslutningen i positiv retning for Gro, sier Solberg.

Solberg legger ikke skjul på at hun tror at et tilsvarende skifte kan skje fram mot valget til høsten, og hun mener NRKs måling ikke nødvendigvis er representativ for den reelle oppslutningen til Høyre.

- Høyre er et parti med stor troverdighet når det gjelder økonomiske spørsmål. Jeg kan garantere at vi vil ta et oppgjør når det gjelder formuesskatten og de holdningene regjeringen legger til grunn i denne saken. Denne misunnelsestankegangen skal vi fjerne hvis vi kommer i en høyredominert regjering, lover Solberg.

- Du finner ikke noe annet land som økte skattene for bedriftene på vei inn i denne krisen vi er i nå. Økningen i formuesskatten rammer ikke de rike. Dette er en direkte skatt på arbeidsplasser. Regjeringen går til angrep mot ryggraden i norske små og mellomstore bedrifter, fortsetter Solberg.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Angriper formuesskatten
Jern-Erna bruker mye tid på å argumentere for hvorfor det er viktig å bevare lokalt eierskap og hvorfor endringene i formuesskatten regjeringen gjorde i fjor er så gale.

- Det ironiske med økningen av formuesskatten er at SV og finansminister Kristin Halvorsen bidrar til mindre langsiktighet i næringslivet. Halvorsens politikk fremmer kortsiktige finansplasseringer på bekostning av langsiktig eierskap i lokalt næringsliv, sier Solberg.

Solberg argumenterer med at bedriftseiere må betale formuesskatt i både gode og dårlige tider, uansett av bedriftens resultat. Dette tvinger fram økte utbytter, eventuelt at man selger deler av bedriften.

- Dermed blir det enklere for eierne å plassere pengene i for eksempel aksjer, og det gir en sentralisering av kapital. Man ofrer det lokale eierskapet til fordel for kortsiktige plasseringer, mener Solberg.

- Ikke sjakk matt
- Opposisjonen har blitt drevet på defensiven helt siden finanskrisen begynte, har regjeringen tatt fra dere initiativet og satt dere helt sjakk matt?

- Vi er ikke satt sjakk matt, men folk venter nå for å se om pakkene vil virke eller ikke. For noen bedrifter vil tiltakene virke. Men en fare er at disse tiltakene kommer for sent. Det er den vanlige feilen vi politikere gjør, er at vi setter inn tiltak som virker altfor sent, og først for full effekt når det igjen er blitt oppgangstider, sier Solberg.

- Er det nå slik at Høyre sitter og håper på at ledigheten skal stige mye før valget til høsten?

- Nei. Vi spekulerer ikke i at ledigheten skal øke. Våre svar er de langsiktige svarene, om å holde orden i norsk økonomi og øke konkurranseevnen til norske bedrifter. Det er svært alvorlig at konkurranseevnen til norske bedrifter har falt tre år på rad under rødgrønt styre. Det gjør meg svært bekymret, sier Solberg.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.