*Nettavisen* Økonomi.

Kriseoffer ber om beskyttelse

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN (EPA)

Ellevill spekulasjon spente bena under obskurt forsikringsselskap.

09.11.10 15:31

Ambac Financial Group Inc. hører til i et obskurt, men viktig, segment av finansbransjen kalt «monoline». Dette er selskaper som forsikrer obligasjonslån.

Flere av disse forsikringsselskapene som garanterer for flere tusen milliarder dollar i forskjellige verdipapirer ble hardt rammet under finanskrisen.

Et av disse er Ambac, som i to år har forsøkt å få igjen fotfestet etter at det amerikanske boligmarkedet kollapset.

Men etter et mislykket forsøk på å innhente frisk kapital måtte Ambac mandag be om konkursbeskyttelse fra sine kreditorer, etter den amerikanske konkurslovens paragraf elleve, ifølge Associated Press.

Ved å benytte seg av denne løsningen får selskapet restrukturert seg og dermed muligheten til å både få gjort opp for seg og komme ut av situasjonen i live.

Mange bekker små
Per 30. juni hadde kreditorene krav på 1,62 milliarder dollar, eller 9,5 milliarder kroner. De samlede midlene i selskapet på det tidspunktet var knappe 2,3 milliarder kroner.

De største aksjonærene i børsnoterte Ambac er diverse fond, mens en av de største kreditorene er byen New York.

Enormt fall
Aksjen i Ambac kostet våren 2007 litt over 95 dollar. Mandag denne uken kostet akjen 52 cents da børsen i New York stengte.

Obligasjonsforsikrere har historisk i hovedsak gitt forsikringer til myndighetsorganers gjeld, gjerne knyttet til infrastrukturprosjekter og andre kommunale prosjekter. Men det endret seg da investorene begynte å vedde på kompliserte strukturerte produkter på slutten av 90-tallet. Da finanskrisen ga en kollaps i dette markedet medførte det at misligholdet føk til himmels, noe som gjorde at flere av disse selskapene endte opp med mye høyere forpliktelser enn de hadde midler til.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.