*Nettavisen* Økonomi.

Krisepakke fra sentralbanker

Fem sentralbanker pumper milliarder inn i pengemarkedet.

18.09.08 12:11

Torsdag morgen har sentralbanken i Canada, Storbritannia, Euro-landene, USA, Japan og Sveits annonsert tiltak for å hindre det fortsatte presset mot den kortsiktige finansieringen i pengemarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Det melder sentralbankene på sine hjemmesider.

Tilbyr 180 milliarder dollar
Det betyr at bankene tilsammen tilbyr 180 milliarder dollar i gjensidige valutaavtaler for å bedre situasjonen i de kortsiktige kredittmarkedene.

- Disse tiltakene vil sammen med andre tiltak utført de senere dagene fra ulike sentralbanker er gjort for å forbedre likviditetsforholdene i de globale finansmarkedene. Sentralbankene vil jobbe tett sammen og vil ta nødvendige grep, skriver Federal Reserve.

- Gjør det de skal gjøre
- Sentralbankene går koordinert til verks nok en gang for å pumpe likviditet i markedene og roe ned finansmarkedene, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

- Penger er blitt mangelvare i dagens urolige tider og frykten har samtidig gjort at de som har det ikke tør å låne det bort. Dermed har dette gitt selvforsterkende effekt og prisen for penger har gått ytterligere kraftig opp.Sentralbankene gjør dermed det de skal gjøre i krisetider; å være «lender of last resort», sier han.

Han mener dette kunne hatt en selvforsterkende effekt og ført til at mange flere banker kunne ha gått overende.

- Istedenfor å kutte styringsrenten som ikke nødvendigvis hadde hjulpet noe særlig annet enn på veldig kort sikt, bidrar dette til etterlengtet kapital i markedene. Aksjemarkedene reagerer dermed positivt etter å startet negativt etter gårsdagens kraftige fall i USA ledet an av nye spekulasjoner, sier Chen.

Er det nok?
- Dette er et tiltak for å bedre tilstanden i pengemarkedene. Vi ser på det som positivt og håper det vil roe ned situasjonen. Spørsmålet er om det er nok, sier analytiker Katrine Boye i Nordea Markets til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.