Krisepakke reddet ikke børsene

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)

Tungt på Wall Street.

13.02.09 22:46

De amerikanske børsene avsluttet den siste dagen før langhelg med utforbakke.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Finanssektoren hentet seg litt inn mot slutten av torsdagens handel etter at Reuters, basert på anonyme kilder, meldte om at Obama-administrasjonen jobber med en plan for å subsidiere renten på boliglån.

Svak makro
Fredag ble imidlertid en ny nedtur med bredt fall etter at det ble klart at stemningen blant forbrukerne har fått en ny knekk.

Målinger fra universitetet i Michigan viser en nedgang til 56,2 i februar fra 61,2 i januar.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg at undersøkelsen ville havne på 60,9

Delindeksen som følger den nåværende situasjonen steg til 67,1 i februar fra 66,5 i januar, mens forventingsindeksen falt til 49,1 fra 57,8. Inflasjonstallene fra universitetet i Michigan viser at 12 måneders inflasjonsutsikter faller 1,6 prosent fra 2,2 prosent, mens de femårige inflasjonsutsiktene økte til 3 prosent fra 2,9 prosent.

Krisepakke-tja
Representantenes hus godkjente som ventet Obamas krisepakke på 787 milliarder dollar med 246 mot 183 stemmer. Dermed blir pakken videresendt til Senatet, som er den andre delen av Kongressen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Men selv om pakken ble godkjent med klar margin møtte den enorm motstand hos republikanerne, da ingen av disse stemte ja.

De mener at pakken, som blant annet skal gi 281 milliarder i skattelette og skape eller redde 3,5 millioner jobber, ikke vil virke fordi den inneholder for lite skattelette, men for mye støtte til prosjekter som opprustning av offentlig it-materiell.

Samtidig minner de om at en pakke på flere hundre milliarder dollar ikke består av gratispenger.

- Med en prislapp på over 1.000 milliarder dollar når du justerer for renter vil det koste en vanlig familie 10.000 dollar i ekstragjeld. Dette er et generasjonstyveri som våre barn og barnebarn må betale for i fremtiden, sier den markante representanten John Boehner, ifølge Associated Press.

HTML EMBED

Pepsi mister futten
Pepsi økte omsetningen, men opplevde et fall i resultatene. Produsenten av mineralvann og snacks rapporterer et resultat for fjerde kvartal på 716 millioner dollar eller 46 cents per aksje. Det er en nedgang fra 1,26 milliarder dollar eller 77 cents per aksje i samme periode 2007. Det justerte resultatet ble på 88 cents de tre siste månedene av 2008.

Samtidig økte omsetningen med tre prosent til 12,73 milliarder dollar. Det er like under forventningene til analytikerne som lå inne med estimater på 12,73 milliarder dollar. Resultatet var ventet å havne på 88 cents, så selskapet klarte å innfri forventningene på bunnlinjen. Konsensusestimatene ble innhentet av FactSet.

Akjsen gikk motstrøms med en økning på vel en prosent.

Oljebonanza
Oljeprisen steg sjeldent mye på råvarebørsen i New York. Frontkontrakten på WTI-oljen steg med hele ti prosent til 37,51 dollar fatet. Men tross økningen er prisen ned 6,6 prosent denne uken og 16 prosent så langt i år.

Delindeksen for oljeaksjer steg med 0,3 prosent mens oljeserviceindeksen hoppet opp 0,5 prosent.

Uroligheten som preger markedet viser seg også i volatilitetsindeksen VIX som steg med 4,17 prosent til 42,9 poeng. Det siste året har denne indeksen beveget seg fra vel 15 til 89 poeng på det høyeste. Dess høyere denne indeksen måler dess høyere er usikkerheten i markedet, i roligere perioder ligger denne på rundt halvparten av dagens nivå.

Mandag er USA-børsene stengt grunnet Presidents Day.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,04% til 7.850,41

Nasdaq -0,48% til 1.534,36

S&P 500 -1,00% til 826,84

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.