*Nettavisen* Økonomi.

Krisepakke reddet pluss

Foto: (Scanpix)

Enighet om en budsjettpakke var det som skulle til for å redde børsen onsdag.

11.02.09 22:32

USA-børsene steg moderat onsdag, etter en blodig nedtur tirsdag. Fokus er rettet mot Washington, hvor myndighetene jobber med krisepakker på løpende bånd, og samtidig holder høringer med banktopper.

Enige om pakke
En drøy time før børsslutt onsdag ble det kjent at Senatet og Representantenes hus, de to delene av Kongressen, er blitt enige om en felles budsjettpakke, etter at de to husene tidligere hadde vedtatt noe ulike varianter.

Tre republikanere i Senatet støtter kompromisset, opplyses det. Dermed vil det trolig bli vedtatt i løpet av et par dager.

Les mer: Enige om krisepakke

Børsen, som hadde vekslet mellom pluss og minus, steg etter at dette ble kjent.

Skuffelse tirsdag
Oppgangen onsdag kommer etter en svært svak dag. Tirsdag opplevde Wall Street sitt største fall siden president Obama ble innsatt.

Tirsdag sa finansminister Timothy Geithner at de nå jobber med å snekre sammen en bankpakke som innebærer å bruke opp til 1 billion dollar på sammen med private investorer for å avlaste banker med dårlige lån, samt ytterligere 1 milliard dollar for å få sparket i gang kredittgivningen. Skepsis til om planen i det hele tatt vil virke etter hensikten sendte markedet og bankaksjene rett i dørken. Bank of America og Citigroups aksjekurser falt mer enn 15 prosent.

Investorer ble frustrert av mange på opplysninger om hvordan myndighetene vil rense bankenes for råtne eiendeler.

HTML EMBED

Bankhøring
Sjefene for USAs største banker ble onsdag grillet i Representantenes hus. Næringen er ekstremt upopulær for tiden, og flere politikere benyttet anledningen til litt politisk teater.

Likevel var stemningen neppe verre enn ventet, og banksektoren steg stort sett på børsen.

Mindre handel
Handelsbalansen i USA viser et underskudd på 39,93 millioner dollar i desember. Det er en nedgang fra 41,58 milliarder dollar i november. Det er det laveste siden februar 2003. Økonomiene ventet ifølge Dow Jones Newswire at underskuddet skulle bli redusert til 35,04 milliarder dollar. I løpet av den siste måneden av 2008 falt eksporten med 6 prosent til 133,80 milliarder, mens importen falt 5,5 prosent til 173,73 milliarder dollar.

Les mer: Større handelslekkasje enn ventet

Svakere resultater
Produsenten av de populære Blackberry-telefonene, Research in Motion har sendt ut et resultatvarsel. Selskapet venter at resultatet per aksje vil havne i den nedre delen av intervallet som ble gitt tidligere. Samtidig ser de at driftsinntektene vil havne midt i intervallet de har anslått tidligere, skriver Marketwatch. Aksjen falt onsdag 15 prosent.

Brikkeprodusenten Nvidia la tirsdag kveld frem et resultat som viser et tap på 147,7 millioner dollar eller 27 cents per aksje. Det er en markant forverring sammenlignet med 257 millioner dollar eller 42 cents per aksje i overskudd i fjerde kvartal året før. Samtidig ble omsetningen redusert med hele 60 prosent til 481 millioner dollar.

Justert for enkelt poster ville tapet blitt på 18 cents per aksje i perioden, mens analytikerne ventet ifølge FactSet Research at tapet ville bli på 12 cents per aksje. Nvidia-aksjen falt 13 prosent.

Oljefall
Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI for mars-levering falt 4 prosent til 35,94 dollar onsdag. Det skjedde etter en betydelig økning i de amerikanske råoljelagrene, i henhold til ukentlige tall.

Les mer: Oljelagrene til værs

Samtidig nedjusterte det internasjonale energibyrået IEA sin prognose for verdens oljeetterspørsel i 2009 med 1 million til 84,7 millioner fat pr. dag.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,64% til 7.939,53

Nasdaq +0,38% til 1.530,50

S&P 500 +0.80% til 833,74

Annonsebilag