*Nettavisen* Økonomi.

Krisetall for Kina

Foto: Yvonne Ringnes Nilsen (Klikk.no)

Eksporten fra Kina faller med det meste på ti år.

13.01.09 09:41

Eksporten av leker, klær og elektronikk fra Kina falt med 2,8 prosent i desember ettersom verdensøkonomien svekket seg markant.

NA24 – din næringslivsavis

Det er kinesiske myndigheter som melder dette tirsdag. For desember i 2007 var økningen på hele 21,7 prosent mens for hele 2008 økte eksporten med 17,2 prosent, noe som var en nedgang fra 25,7 prosent i 2007, melder Bloomberg News.

Dermed er det helt tydelig at veksten i den kinesiske eksportindustrien har møtt veggen hardt og brutalt. Og dette kan få konsekvenser. Det er ventet at arbeidsledigheten i urbane strøk kan stige til mer enn ni prosent, og flere oppsagte fabrikkarbeidere har startet protestaksjoner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Statsminister Wen Jiabao sa søndag at de ville komme med en stimulansepakke med en verdi på 585 milliarder dollar, eller 4 billioner kinesiske yuan, for å skape arbeidsplasser og unngå sosial uro.

- Det er lite håp for at eksporten vil bedre seg dette året, ettersom de utviklede økonomien er fast i resesjon, sier Nomura-økonomien Sun Mingchun til Bloomberg News. Det skal særlig være innen tekstil, stål og elektronikk det har vært brutal nedtur for eksporten i desember.

Eksporten til EU, som er Kinas største eksportmarked, falt med 3,5 prosent i desember i forhold til desember i 2007. Eksporten til USA falt med 4,1 prosent i samme tidsperiode. Men det var noe lavere enn hva Bloombergs forventingsundersøkelse viste.

De kinesiske tallene førte til aksjefall i de asiatiske markedene tirsdag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag