*Nettavisen* Økonomi.

Krisetall i Japan

Kollaps for eksporten av biler og elektroniske dingser slår hardt ut.

Den japanske økonomi hadde et rekordfall i første kvartal. Det viser tall de japanske myndighetene publiserte onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Den japanske økonomien falt etter at eksporten av Toyotaer og andre bilmerker falt rekordraskt i kvartalet. I tillegg til dette var verdens appetitt for japansk elektronikk liten i årets tre første kvartaler. I sum ga dette altså et rekordfall for økonomien.

Landets bruttonasjonalprodukt (BNP) falt med 15,2 prosent i årets tre første måneder. Dette var verre enn i fjerde kvartal i fjor, da BNP falt med 14,4 prosent.

På årsbasis, som viser hvis utviklingen hvis dette fallet holder seg ut året, falt økonomien med 3,5 prosent. Dette er det største fallet siden myndighetene startet å måle den økonomiske utviklingen i 1955.

Det japanske BNP fallet er er verre enn hva er tilfellet i USA. Det ikke-annualiserte BNP i Japan var på 4 prosent nedgang, mens tilfellet for USA var 1,6 prosent nedgang. I Europa falt det med 2,5 prosent.

Til tross for det store fallet, fikk det ikke store utslag i finansmarkedene. Yen falt noe tilbake mot dollar, mens Nikkei-indeksen steg 0,3 prosent i morgentimene norsk tid. Investorene ble med andre ord ikke særlig overrasket over nedgangen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.