Krisetopper mesker seg i ellevill luksus

Foto: Getty Images/Scanpix (Getty Images/Scanpix)

Sendte verden i krise - slapp unna med liv i sus og dus.

Fem år etter at det amerikanske finansmarkedet var nær en kollaps, sliter den amerikanske økonomien fortsatt med etterdønningene.

Økonomisk sett har mange amerikanere fått det langt tøffere, og arbeidsledigheten er fortsatt realtivt høy.

Flere av de mest profilerte bankdirektørene på Wall Street, som også var ansvarlige for krisen - og hvis selskaper enten kollapset eller aksepterte milliarder av dollar i statlig krisehjelp, står også uten fast arbeid - men de lider imidlertid ingen nød av den grunn. Mange av, de tidligere, aller mektigste har nemlig kommet seg gjennom katastrofen med mange hundre millioner av dollar i lommene, samtidig som få har måttet stå til ansvar for at de nærmest kjørte den Amerikanske økonomien ned i grøfta.

The Centre for Public Integrity har sett på hva som har skjedd med de fem Wall Street-kongene, Richard Fuld (Lehman Brothers), James Cayne (Bear Sterns), Stanley O’Neal (Merill Lynch), Chuck Prince (Citigroup) og Ken Lewis (Bank of America), og funnene er presentert i en artikkel i The Huffington post.

Fra topp til bunn
Et kort tilbakeblikk.

I begynnelsen av 2000-tallet steg boligprisene i USA, samtidig som renten var på et rekordlavt nivå. Mange Wall Street-investorer så sitt snitt til å tjene på denne boligfesten, og utviklet dermed en enorm appetitt for boliglånsfinansierte obligasjoner. Investeringsselskaper kjøpte opp tusenvis av boliglån, samlet dem sammen i obligasjoner, og solgte deretter inntektsstrømmen fra boliglånsinnbetalingene til investorer.

Disse obligasjonene ble ansett som en sikker investering, og etterspørselen etter dem ble etter hvert så stor at mange låneinstitusjoner senket sine risikostandarder, og ga lån til folk som egentlig ikke hadde råd til dem - bare for å tilfredsstille sultne investorer.

I 2007 begynte imidlertid eiendomsprisene i USA å falle.

Mange amerikanske hjem ble solgt på tvangsauksjon, og bankene måtte derfor avskrive store beløp, siden mange ikke maktet å betjene lånenen sine. Dette skapte uro i finansmarkedet, ikke bare i USA, men også globalt, da bankene som regel sprer risikoen til andre aktører, som er villige til å spekulere i finansmarkedet.

Hele den amerikanske økonomien begynte så å vakle, og mange av landets største investerinsselskaper fikk merke presset - og det til de grader. I mars 2008 var Bear Stearns, som da var en av verdens største investeringsbanker, nær en kollaps (selskapet ble senere solgt). Seks måneder etter var det Lehman Brothers som havnet i trøbbel. Dette skapte en kjedereaksjon som tok med seg flere andre banker og boliglånstilbydere inn i dragsuget.

I tillegg til Bear Stearns og Lehman Brothers fikk uroen i markedet konsekvenser også for de store investeringsselskapene Merill Lynch, Citigroup og Bank of America. Til tross for at det er praksisen som ble utøvd i disse, og andre organisasjoner, som har fått mye av skylden for krisen har altså ingen av lederne selv måttet stå til ansvar for at selskapene nådde bunnen.

Faktisk lever mange av dem svært godt.

Startet nytt selskap
Richard Fuld ledet det amerikanske investeringsselskapet, Lehman Brothers, fra 1994 og fram til det ble slått konkurs i september 2008.

Fuld har selv blitt kritisert, både av tidligere ansatte og av det offisielle etterforskningsteamet som hadde som oppgave å etterforske hva som hendte i forkant av finanskrisen, for at han lot firmaet druknes i gjeld.

I anklagelsene heter det blant annet at Leman Brothers-sjefer lekte seg med selskapet finanser, for å få lønnsomheten til å se bedre ut enn den faktisk var. Dette skal ha blitt gjort ved å bruke en bokføringsgimmick, som av Lehman-ansatte ble kalt Repro 150. Ved å karakterisere korttidslån som et ressurssalg, og så bruke pengene fra dette falske salget til å redusere gjelden, fremstod det som om Lehman hadde mindre gjeld og mer kontanter enn det som var realiteten.

Ifølge artikkelen i The Huffington Post skal Lehman ha brukt Repo 105-transaksjoner, til å redusere gjelden i bøkene sine med så mye som 50 milliarder dollar, like før de rapporterte inn sin kvartalsvise inntjening - noe som ga investorene et falskt inntrykk av bankens finansielle helse.

Det skal imidlertid ikke ha blitt funnet nok bevis for at Fuld selv var svært skjødesløs i denne sammenheng, og 67-åringen har heller ikke fått noen for for straff etter selskapets kollaps.

Faktisk så lever den tidligere sjefen for Lehman Brothers svært så komfortabelt.

67-åringen skal etter sigende eie en herskapelig bolig, til en verdi av 8 millioner dollar, i Greenwich i Connecticut, en over 160 mål stor eiendom i Sun Valley i Idaho samt en femroms leilighet i byen Jupiter Island i Florida, som er verdsatt til 10,6 millioner dollar.

Tidligere eide han også en leilighet på Manhattan, nærmere bestemt på fasjonable Park Avenue, men denne solgte han i følge The Huffington Post, i 2009, for svimlende 25,87 millioner dollar. Boligen kjøpte han og kona, Kathleen, i 2007, for 21 millioner dollar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Scanpix

Nå holder Fuld en lav profil. Han stiller verken opp til intervjuer, eller holder foredrag. Han har åpnet sitt eget rådgivingsfirma, som har fått navnet Matrix Advisors. Selskapet holder til sentralt på Manhattan, men skal etter sigende slite med å tiltrekke seg kunder.

Til tross for at forretningene går trått, har Fuld, i motsetning til mange andre som var involvert i 2008-kollapsen, godt med penger. Han mistet mye da Lehman Brothers ble slått konkurs, nærmere bestemt aksjer til en verdi av 900 millioner dollar om man skal tro en studie gjennomført av Harvard-professoren, Lucian Bebchuck.

Fuld lever allikevel godt. Fra 2000 til 2007 fikk han utbetalt 529 millioner dollar for jobben han utførte for Lehman Brothers. Dette inkluderer lønn, bonuser og aksjer som han hadde fått, og senere solgt, før konkursen i 2008.

Spiller online spill
Den tidligere lederen av Bear Stearns, James Cayne, har trukket seg fullstendig tilbake etter 2008-kollapsen. Han lever, ifølge The Centre of Public Integrity, imidlertid godt - nærmer bestemt i en leilighet i New York’s Plaza Hotel, verdt 25 millioner dollar.

I følge The Huffington Post bruker han mesteparten av tiden sin på å drifte et online bridge spill, samt spille golf, gjerne på golfbaner i områdene rundt sin feriebolig i New Jersey.

Cayne overlevde da to hedge fonds gikk konkurs før finansskandalen var et faktum, men måtte ta hatten sin og gå i fjerde kvartal i 2007, da selskapet så seg tvunget til å nedskrive 1,9 milliarder dollar i låneinnsatser. Den tidligere bankdirektøren gikk av med pensjon i januar 2008, to måneder før selskapet kollapset - men forble alikevel selskapet formann.

Bear Stearns ble solgt 16. mars 2008 av JPMorgan Chase & Co, for 1, 2 milliarder dollar.

I likhet med Fuld mistet Cayne omkring 900 millioner dollar, på papiret, da Bear-aksjen stupte. Men han tok alikevel med seg mye likvider hjem før krasjen. Ifølge Bebchuks studie fikk han 87,5 millioner dollar i bonuser fra år 2000 til 2007, og han skal ha solgt aksjer til en verdi av 289,1 millioner dollar i samme tidsperiode.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Getty

Også Cayne eier en del eksklusive eiendommer.

Foruten leiligheten i New York Plaza Hotel, eier han og kona en annen leilighet på Park Avenue. Krypinnet ble lagt ut på markedet forrige måned, med en prisantydning på 14,95 millioner dollar. Ekteparet eier også et strandhus på Jersey Shore, til en verdi av 8,2 millioner dollar, samt en leilighet i Florida med en anslått verdi på 2,75 millioner dollar.

Uavklart rolle
Charles O. Prince sa opp jobben som administrerende direktør i Citigroup, samme dag som selskapet annonserte at de hadde tapt mellom 8 og 11 milliarder dollar på subprimelån (lån til lånetager som er mindre kredittverdige). Dette var 5. november 2007.

Samtidig med oppsigelsen tok Prince med seg en gyllen fallskjerm til en verdi av 33,6 milliarder dollar. Citigroup skal også ha betalt utgiftene til et kontor, en assistent og en bil med sjåfør i fem år etter at Prince gikk av - en pakke som skal ha hatt en verdi på 1,5 millioner dollar i året.

Fra 2000 og fram til han sa skal Prince, etter sigende, ha fått med seg 65,5 millioner dollar i kontanter fra selskapet han ledet. The Center of Public Integrity melder om at det ikke er registrert noe aksjesalg fra Prince i denne perioden, og det er usikkert om han har solgt noen siden han sa opp sin stilling som administrerende direktør.

Det var Vikram Pandit som overtok roret i Citigroup, etter Prince, og det er mulig han fikk seg noen overraskelser da han kom til makten. Selskapet havnet nemlig midt i stormøyet da finanskrisen slo ned i USA, og ved utgangen av 2008 hadde Citigroup måttet si ja til en krisepakke, verdt 45 milliarder, fra det amerikanske Finansdepartementet.

Etter å ha forlatt Citigroup gikk Prince til det globale konsulentfirmaet Stonebridge International. Selskapet fusjonerte med Albright Group i 2009, men det er usikkert hvilken rolle Prince har i dette selskapet for øyeblikket. Han sitter imidlertid i styret i Xerox Corp. samt Johnson & Johnson Inc. i tillegg til at han visstnok holder foredrag.

Prince eier etter sigende en bolig verdt 3,6 millioner dollar i Nantucket, og et hus i Palm Beach, som skal være verdt 2,7 millioner dollar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Getty Images

Fikk sparken
Stanley O'Neal får mye av æren for at Merill Lynch, i sin tid, maktet å bygge opp en høy profil i det amerikanske investeringsmarkedet.

I 2007 skal selskapet imidlertid ha hatt 55 milliarder dollar med subprimelån, som ingen var interessert i å kjøpe.

Etter hvert som selskapet tapte mer og mer penger skal O'Neal, uten godkjennelse fra styre, ha henvendt seg til både Bank of America og Wachovia, for å få dem til å kjøpe Merill Lynch. I 2007 annonserte selskapet at det ville avskrive 8 milliarder dollar av sine subprimelån, og dette kombinert med nyheten om at O'Neal forsøkte selge selskapet, førte til at O' Neal til slutt fikk sparken.

Men O' Neal led ingen nød av den grunn. Han fikk en gyllen fallskjerm til en verdi av 161,5 millioner dollar, samt at han, i de åtte årene han hadde ledet Merill Lynch, hadde fått utbetalt 68,4 millioner dollar i lønn og bonuser. I tillegg solgte han Merill-aksjer som ga han en samlet inntjening på 18,7 millioner dollar.

Det var John Train som tok over etter O’ Neil, og som maktet å overtale Bank of America til å kjøpe selskapet for 50 milliarder dollar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Getty Images

O' Neal og kona eier etter sigende, blant annet, en leilighet på Oak Avenue i New York.

Det er usikkert hva verdien av denn er, men en tilsvarende leilighet i samme bygård skal ha blitt solgt for nærmere 11 millioner dollar i 2011. Han overførte eierskapet av leiligheten til sin kone i november 2008, en vanlig praksis for å beskytte hjemmet fra eventuelle rettslige forfølgelser.

Informerte ikke om tap
Den tidligere administrerende direktøren av Bank of America, Kenneth Lewis kom relativt godt ut av finanskrisen - rent profilmessig.

Han framstod til og med som en helt etter å ha kjøpt Merill Lynch for 50 milliarder kroner. For selskapet hans var imidlertid ikke dette en god avtale, og investeringsselskapet måtte til slutt takke ja til 45 milliarder dollar i krisehjelp fra myndighetene - for å komme seg gjennom de tøffe tidene.

I ett vitnesbyrd i 2009 uttalte Lewis at han visste om Merill Lynchs store tap, uten at han informerte aksjonærene om dette, men at han ble anbefalt å holde informasjonen for seg selv da finansminister, Henry Paulsen, var redd en slik avsløring ville forverre den finansielle situasjonen både i USA, og verden forøvrig, ytterligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Getty Images

Lewis gikk av med pensjon i september 2009, og fikk samtidig med seg en gullkantet pakke til en verdi av 83 millioner dollar. Han hadde allerede tjent omkring 86,4 millioner dollar på å selge Bank of America-aksjer mellom 2000 og 2008.

Lewis og kona ser ut til å ha ett hjem, melder Center of Public Integrity, en leilighet til en verdi av 4,1 millioner dollar i Naples, Florida. Ekteparet solgte imidlertid sitt hus i Charlotte, N.C., i januar for 3,15 milliner dollar, samt sin bolig i Aspen for 13,5 millioner dollar, en sum som er 3,35 millioner dollar mindre enn hva de betalte for den i 2006.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.