- For å være helt ærlig. Da eiendomssjefen sa vi skulle ta 40.000 kroner i leie for den brakka, så syntes jeg det var altfor dyrt. Det var jo bare en uisolert sommerhytte, og den så ut som «hei, kom og hjelp meg»! Men eiendomssjefen mente at vi burde ta såpass, sier Kristin G. Andresen, kona til milliardær Johan H. Andresen.

Se videointervju øverst i saken.

Nettavisen møter henne hjemme i villaen på Skøyen i Oslo. Denne høsten har hun vært fly forbanna. Årsaken er avisoppslag om den familieeide hytta på Grimsøya utenfor Sandvika i Oslofjorden som finansminister Siv Jensen har leid.

I 2017 inngikk Siv Jensen en avtale om å leie hytta til Andresen for ti år, til en årlig leie på 40.000 kroner. Med hytta på 50 kvadratmeter følger et lite badehus og et lite sovehus/anneks. Året etter ble det inngått en tilleggsavtale om leie av båtplass for 13.350 kroner årlig.

Les også: Det er ikke kriminelt å leie hytte av milliardær

Billig eller markedspris?

Eiendomsmegler Marius Berger sa til Dagens Næringsliv at leien var «altfor billig» (les egen sak). Det ble stilt spørsmål ved om leien var å anse som gave fra milliardær Johan H. Andresen, som blant annet er leder for Etikkrådet til Statens pensjonsfond utlandet (Oljefondet).

Jensen sa hun hadde vurdert å registrere hytta i Stortingets register for verv og andre økonomiske interesser, men anså at den var leid til markedspris og derfor ikke var å anse som gave (les egen sak).

Jussprofessor Hans Graver sa til avisen at hun ikke burde ha leid hytta.

- Politikere i ansvarlige stillinger bør ikke søke eller motta fordeler fra personer som kan ha interesse av å etablere en relasjon til dem. Hun burde derfor ikke bedt Andresen om å få leie en hytte av ham, når slike hytter er knapphetsgoder, sa han (les egen sak).

Les også: Siv Jensens hytteleie er suppe på en spiker

- Undergraver informasjon

- DN fikk informasjon om hvordan denne hytta så ut, men de nektet å publisere noe som helst som kunne slå bena under på denne historien om luksushytten som det skulle koste 200.000 kroner i året å leie. Hva slags moral har de? Har man ingen yrkesstolthet som journalist? Her sitter de på fakta som motsier det de iherdig forsøker å selge inn, men i stedet undergraver de informasjonen. Og DN? Jeg trodde DN var en seriøs avis, sier hun oppgitt til Nettavisen.

- Jeg reagerer også på at Johan, som ikke har hatt noe med denne utleien å gjøre, blir hengt ut og at utleien blir koblet opp til Etikkrådet. Det var jo styret i Norges Bank som fant kandidater og som innstilte Johan til vervet, ikke finansministeren. Så er det Finansdepartementet som til slutt godkjenner det, men dette skjedde flere år før Jensen og hennes familie leide hytta, sier Andresen.

Mens Andresen forklarer ved kjøkkenbordet hjemme på Skøyen, kommer vaktmesteren innom. Han kan skrive under på at hytta er svært nedslitt.

Han forteller at de tidligere fikk kjeft av Johan H. Andresen fordi de hadde malt hytta slik at den skulle se litt penere ut fra sjøen.

- Han ble sur fordi vi malte hytta. Han mente den ikke var verdt malinga, men det er jo greit at den ser litt ut, sier vaktmesteren og viser bilder av hytta i forbindelse med oppussing av verandaen som var helt råtten.

Fire svar til Stortinget

Fire ganger har Siv Jensen svart på spørsmål om hytta i Stortinget. I oktober fortalte hun om avtalen og hvordan hun har pusset opp hytta. Senere i oktober svarte hun Bjørnar Moxnes at hun anså 40.000 som markedspris. I begynnelsen av november svarte hun at også båtplassen var leid til markedspris. Senere i novembers svarte hun Moxnes at hennes kjennskap til markedspris bygget på at hun på den tiden var på utkikk etter en hytte å leie.

18. november publiserte Andresen et bilde av «brakka» på Facebook og beskyldte DN for å bruke ufine arbeidsmetoder (les egen sak her).

«Brakka»

- Prosjektene i forbindelse med planleggingen av vår fremtidtidige pensjonisthytte var igangsatt fem år før Siv Jensen og familien kom på banen og startet sin renovering av brakka, sier Andresen.

Egentlig var planen å rive hytta på Grimsøya og bygge en ny hytte tilpasset pensjonisttilværelsen. Andresen-familien har i dag tre hytter og sju tomter på øya. Pensjonisthytta skulle bygges over ett plan, og barna skulle overta dagens hovedhytte, men siden hun og ektemannen ennå er gode til beins, og barna ikke har behov for egne hytter ennå, så har de lagt prosjektet på is inntil videre.

- Vi har tegningene til hytta vi skulle bygge. Vi satte igang hytteprosjektet i 2012, forteller Andresen.

Før dette - i 2011 - søkte de kommunen om å bygge opp igjen en gamle brygge som en gang hadde tilhørt «brakka». Etter flere runder kom den endelige tillatelsen i 2015.

I 2012 kom det også vann og kloakk til Grimsøya, og Andresen la rør fram til de ulike tomtene.

- Disse investeringene har jo ingenting med utleien til Siv Jensen å gjøre. Det er forberedelser til hytta vi har tenkt å bygge lenger frem i tid, sier Andresen.

De kostnadene ble derfor ikke regnet inn i utleieprisen som Siv Jensen ble tilbudt.

Kontakten med Siv Jensen

Med byggeprosjektet på is, ønsket Andresen at noen skulle bruke hytta inntil de selv skulle bruke tomta.

Tidligere hadde de lånt ut hytta gratis, og Kristin G. Andresen hadde vært i kontakt med flere personer med tilbud om å leie ut «brakka» for en lengre periode.

- Vi synes det er greit at noen bor der. At det ikke står tomt, men de vi hadde hatt på visning der ute syntes den var altfor dårlig, sier hun.

Gjennom sin frisør, som var blant de som hadde avslått tilbudet om å leie hytta, kom Andresen i kontakt med Siv Jensen. Siv, søsteren Nina og hennes ektemann Nicolai var på jakt etter en hytte de kunne pusse opp selv.

- Jeg sa til henne at den var i veldig dårlig stand, men det brydde hun seg ikke om. De var veldig handy og ikke redd for å ta i et tak. De ønsket et sted de kunne pusse opp selv. Hun tok kontakt i januar og hun og jeg dro ut og så på hytten. Hun ville veldig gjerne se hytten, og var den i dårlig forfatning så var de tre stykker som var nevenyttige og kunne pusse den opp.

Prisen

For at hytta skulle kunne leies ut, måtte den settes i forskriftmessig stand. Vann og kloakk ble koblet til og det ble lagt linoleumsbelegg og montert enkle baderomsmøbler på det ene soverommet.

- Vi leverte noen underskap til kjøkkenet og en vedovn som vi hadde på et lager. Den gamle ovnen var helt rustet i stykker og vi kunne ikke leie ut brakka med en brannfarlig ovn. Vi hadde en ovn stående på lageret som vaktmesteren monterte der ute, sier Andresen.

- I tillegg var vaktmesteren vår der da de rev en vegg fordi vi var redd for et hele brakka skulle falle sammen. Det er alt vi har gjort der, sier hun.

På bakgrunn av investeringene gjort i hytta, regnet familiens private eiendomssjef ut en pris på 40.000 kroner i årlig leie.

- Det kostet 100.000 kroner og eiendomssjefen vår mente derfor at 40.000 kroner i årlig leie var riktig pris. Hvordan han kom frem til den prisen vet jeg ikke, men jeg syntes det var altfor mye for en uisolert sommerhytte uten vei, og ikke er det kveldssol der heller, sier Andresen.

Den nevenyttige Jensen-familien

Andresen forteller at Jensen, søsteren Nina og hennes samboer Nicolai og gikk igang med å pusse opp hytta selv.

- Nå har de jo også ryddet hele tomten, åpnet opp og fjernet buskas. Det har blitt riktig fint der ute. Jeg visste ikke at hun var så sporty, sier Andresen til Nettavisen.

Om båtplassen sier hun at den ble leid ut til kostpris - 13.350 kroner.

- Det var sønnen vår som hadde båtplassen. Han solgte båten, men vi ønsket ikke å gi fra oss båtplassen. Vi ønsket ikke å la den stå tom heller. Derfor lot vi Jensen leie den til samme summen som vi betaler, sier Andresen.

Belastning

- Vi sjekket at leieforholdet var juridisk korrekt og Siv Jensen fikk også kontrakten sjekket av Statsministerens kontor (les egen sak). Skulle det oppstå situasjoner som kunne medføre habilitetsproblemer, ville hun be om en settestatsråd. Jeg skjønner ikke hva mer vi kunne ha gjort.

- Dette har vært en belastning for oss alle sammen, men først og fremst for Johan som har blitt hengt ut som uetisk og korrupt, og han som er så nøye på at alt skal være ryddig og ordentlig. Alle vi som kjenner ham reagerer. Dette blir helt urimelig, og kritikken har vært på så feil grunnlag.

- Omfattende dialog

Dagens Næringsliv er ikke enig i at Kristin G. Andresen ikke har kommet til orde i dekningen av saken.

- Vi har hatt en omfattende dialog med Kristin Andresen pr. epost om denne saken. Som det også fremgår av våre saker kommenterer hun de faktiske forhold knyttet til leie og oppussing av sjøhytta. For øvrig minner vi om at denne saken handler om en finansminister som leier hytte av en Norges rikeste familier til en fordelaktig pris. Dette har våre journalister dekket og problematisert på en grundig og etterrettelig måte, sier nyhetsredaktør Tor M. Nondal i DN.