NA24.no

Kristin bremser ikke renten

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)
Sist oppdatert:
Statsbudsjettet hindrer ikke Gjedrem i å heve renten, tror økonomene.

Regjeringen vil bruke 76,8 milliarder oljekroner neste år. Dette er 7 milliarder mindre enn handlingsregelen tillater, men de fleste økonomene hadde ventet at Kristin Halvorsen skulle holde enda mer tilbake.

Men de tror ikke Norges Banks rentebane vil bli påvirket.

NA24 - din næringslivsavis

- Renten skal fortsatt opp
- Vi anser dette som noe ekspansivt. Effekten i rentemarkedet er nok liten, men om noe så er den klart opp, konstaterer porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

Han opprettholder sitt syn om at renten skal ytterligere opp selv om Norges Bank tar pause denne måneden.

- Vi tror at de som venter en betydelig nedjustering av rentebanen neste gang vil bli skuffet. Budsjettet tilsier ihvertfall ingen endring av rentebanen, sier Chen til NA24.

- Styrket krone
Markedsrentene tolker også statsbudsjettet noe ekspansivt og stiger noe. I tillegg styrket kronen seg umiddelbart etter at budsjettet ble lagt ut.

- Mot Euro er kronen nå nesten på det sterkeste siden våren 2003, sier forvalteren.

- Ekspansivt
- Budsjettet er ekspansivt med en økning på cirka 8 milliarder i strukturelt underskudd. Tallet er høyt spesielt med tanke på høykonjunkuren vi er inne i. Allikevel greide de å komme under handlingsregelen og det gleder oss, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

I statsbudsjettet Stoltenberg-regjeringen la frem høsten 2006 klarte ikke regjeringen å holde seg innenfor handlingsregelens fire prosent, men avstanden var ikke stor. Den gang brukte de rundt 71 milliarder kroner fra oljefondet, en milliard mer enn avkastningen i 2006. På revidert budsjett, som ble lagt frem et drøyt halvår senere klarte Kristin Halvorsen som første finansminister å holde seg innenfor fireprosentsregelen. Det gjorde hun i år også.

Les også: Alt om statsbudsjettet

- Jeg vil også gi honnør til regjeringen for at de klarer å se på de økte skatteinntektene som konjuntkturelle, sier økonomen.

Over tid har det vært en tendens til at det strukturelle underskuddet reduseres når arbeidsledigheten er lav og økes når ledigheten er høy. I 2006 og 2007 brøt man imidlertid med dette, da ble budsjettet mer ekspansivt selv om ledigheten sank kraftig.

- Nå var det en økning i skatteintektene på 38,8 milliarder. Det betyr at de har oljekorrigert underskudd minus en rekke ting. Summen av dette er at strukturelt underskudd ikke øker, sier Syed.

SE ALT: Tallene, reaksjonene og kommentarene på TV 2 Nyhetskanalen - gratis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere