NA24.no

Kristin kan hindre rentenedgang

Sist oppdatert:
- Norges Bank venter på Kristin Halvorsens statsbudsjett før de bestemmer renten, sier sjeføkonom.

- Norges Bank holder alle kort åpne fram til neste rentemøte da sentralbanken også legger fram ny rentestrategi. Jeg tror de vil avvente utviklingen, og heller se an statsbudsjettet før de konkluderer med at rentetoppen fra deres side er nådd. Rentene ut til folk og bedrifter vil uansett stige videre, uavhengig av hva Norges Bank gjør, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Glitnir til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Norges Bank besluttet i dag å holde styringsrenten i Norge uendret på 5,75 prosent.

- Dagens beslutning var i tråd med våre forventninger og Norges Bank ga ingen nye signaler. Norges Banks rentebane fra juni tilsier at det er 50 prosent sannsynlighet for en renteøkning ved neste møte, med mindre norsk økonomi blir utsatt for uventet store forstyrrelser. Vi tror ikke denne hevingen blir gjennomført og neste bevegelse fra Norges Bank blir et kutt på nyåret, men utelukker ikke et tidligere kutt i desember, skriver DnB Nor Markets i en analyse torsdag ettermiddag.

- Venter på Kristin
Holvik mener at risikofaktoren nå er et ekspansivt statsbudsjett, og at sentralbanken derfor vil vente til rentemøtet den 29. oktober før de bestemmer seg, når de også kan se hvordan statsbudsjettet blir.

- Er det fornuftig?

- Ja. Det er viktig at sentralbanken ikke overreagerer. Men at rentetoppen er svært nær, eller at vi har sett rentetoppen fra Norges Banks side synes ganske klar, gitt at budsjettet ikke blir for ekspansivt, mener Holvik.

Sjeføkonomen som tror på at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret fremover, før det første kuttet kommer første kvartal neste år.

Strammer til
- Inflasjonen ligger godt over inflasjonsmålet, hvorfor reagerer ikke Norges Bank på det?

- Inflasjonen er et resultat av den stramme økonomien som har vært. Jeg tror at psykologien og folks forventninger har endret seg kraftig, og at folk og bedrifter nå vil stramme til. Dermed vil de utsette investeringer og større innkjøp, mener Holvik.

Beslutningen om å holde renten uendre kommer ikke som noen overraskelse på økonomene. Likevel var det en noe uvant begrunnelse i pressemeldingen fra Norges Bank.

- Tenker ikke på renteheving
- Jeg synes det var litt mer dueaktig enn ventet, og hva vi er vant med. De argumenterer både for en strammere og lettere tone, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NA24.

Hen trekker frem at de bruker mer plass på å nevne problemene i forbindelse med finanskrisen og at de nevner dette først. Det tar Handelsbanken som et tegn. Samtidig bruker Norges Bank mye plass på å omtale den avtagende veksten.

Han mener argumentene tilsier i større grad et kutt og at heving ikke lenger er et tema. Mork svarer kontant nei på om det er regjeringen som bestemmer den videre rentesjebnen.

- Er rentetopp nådd?

- De tenker ikke mer på videre renteheving, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NA24.

- Som ventet
- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å holde renten uendret på 5,75 prosent til etterretning, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Rentebeslutningen er som ventet av markedsaktørene og i tråd med Norges Banks signaler om renteutviklingen i den pengepolitiske rapporten fra juni.

Forventer avdemping
- Den siste tiden har vært preget av betydelige uroligheter og store svingninger i finansmarkedene verden over. Også norsk økonomi og norske finansmarkeder merker uroen internasjonalt. Norsk økonomi har vært gjennom en historisk sterk vekstperiode, og vi må forvente en viss avdemping og normalisering av veksten framover, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Mange år med en fornuftig økonomisk politikk har gjort oss robuste til å møte slike situasjoner som vi nå opplever. Pengepolitikken innrettes med sikte på lav og stabil inflasjon, men har også en klar rolle i å stabilisere produksjon og sysselsetting. Budsjettpolitikken er rettet inn mot en gradvis og forsvarlig økning i bruken av oljepenger over tid, i tråd med handlingsregelen. Ledigheten er kommet ned på et historisk lavt nivå, og Regjeringen legger stor vekt på at budsjettpolitikken understøtter en fortsatt balansert utvikling i norsk økonomi, sier finansministeren.

Styringsrenten og Norges Banks renteprognose i tiden fremover. Kilde: Norges Bank.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere