NA24.no

Kristin kaster ut våpenprodusenter

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Tre våpenprodusenter blir kastet ut av oljefondet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Finansdepartementet har besluttet å fjerne tre selskaper som er involvert i våpenproduksjon fra Statens pensjonsfond – Utland, også kjent som oljefondet.

NA24 - din næringslivsavis

De tre er det sørkoreanske Hanwha Corporation, det britiske selskapet Serco Group og det amerikanske selskapet GenCorp.

– Disse tre selskapene er involvert i produksjon av kjernevåpen og klasevåpen, og det ønsker vi ikke å støtte, opplyser finansminister Kristin Halvorsen (SV).

I tillegg har Etikkrådet undersøkt tyske Rheinmetall, men funnet ut at de ikke produserer klasevåpen per i dag. Selskapet utelukkes derfor ikke fra fondet.

Til sammen er 27 selskaper fjernet fra oljefondet siden Etikkrådet ble etablert høsten 2004. Tidligere er sju klasevåpenprodusenter og ni kjernevåpenprodusenter kastet ut av Oljefondet, basert på tilrådinger fra Etikkrådet.

LES OGSÅ: Oljefondet trekker seg ut

GenCorp Inc. og Serco Group Plc har i brev fra Norges Bank blitt bedt om å bekrefte eller avkrefte om de produsrere våpen som kan karakteriseres som kjernevåpen. GenCorp har ikke svart. SercoGroup bekrefter at de i joint venture med Atomic Weapons Establishment vedlikeholder Storbritannias kjernevåpen. Derfor utelukkes de begge fra oljefondet.

Nedsalg av aksjer i selskapene er nå gjennomført. Offentliggjøringen er gjort i etterkant av hensyn til nedsalget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere