*Nettavisen* Økonomi.

Kristin som kapitalist

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Flere sosialister burde gått den samme skolen som finansministeren, skriver Carsten O. Five.

18.09.09 18:41

Livet må fortone seg som nokså enestående og merkelig for Kristin Halvorsen. Hun leder det mest venstrevridde partiet på Stortinget – Sosialistisk Venstreparti. Partiet som er en sammensmeltning av det tidligere Sosialistisk Folkeparti og deler av Norges Kommunistiske Parti. Nå sitter hun på en av verdens største pengesekker og må tenke som en storkapitalist i forvaltningen av disse pengene.

Klikk på bildet for å forstørre.

For noen år siden sa Kristin Halvorsen (SV) i et sommerintervju at hun dro på ferie til utlandet – på krita. Det er vel vanlig for folk flest og for SV-velgere. Nå slipper antagelig Kristin Halvorsen å ta turen på krita.

Nå må hun heller tenke som en multikapitalist. Hun har nemlig fått ansvaret for en av de største enkelformuene i verden – den norske oljeformuen. Hvis hun ikke forvalter disse pengene på en god måte – og handler som en storkapitalist – vil hun få massivt kjeft og antagelig bli kastet fra stillingen som finansminisiter.

Når kravet kommer om mer penger for å bekjempe fattigdom, mer til eldreomsorg, til skoler, til veier osv osv, svarer Kristin Halvorsen at vi må vise moderasjon. Akkurat som om en storkapitalist ville svart. Ellers vil renten gå opp. Det er interessant at en leder for et nesten revolusjonært parti skal bli som et ekko for kapitalistiske tanker.

Dessuten sier hun: "Sparepengene må plasseres der de gir mest avkastning. En stor del må være i utenlandske aksjer".

Hun har jammen lært noe på fire år. Hun har ikke så åpen offentlig lommebok som hun hadde tidligere år. Det var nok svært smart av Jens Stoltenberg å sette henne til å passe på pengene – fremfor at hun skulle styre et utgiftsdepartement.

Flere sosialister burde nok gått den samme skolen som Kristin Halvorsen. De burde lære hvor pengene kommer fra og hvordan man skal ta vare på dem.

Kanskje Kristin etter hvert blir så god kapitalist at hun også forstår at litt lavere skatter og avgifter vil kunne gi økte virksomhet i landet, og dermed økte skatteinntekter og lavere ledighet. Men det kan vel ta noe tid. Det tar tross alt tid å bli kvitt sosialistisk vrakgods.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten hos Kommentar.no

Carsten O. Five er skribent og utdannet cand.polit. Han er en av redaktørene til nettstedet Kommentar.no og var med på å etablere økonomitidsskriftet Dine Penger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.