*Nettavisen* Økonomi.

Kritikk hagler mot skandalebanken

Societe Generale får flengende kritikk etter milliardskandalen.

25.01.08 17:59

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den 31-årige traderen Jerome Kerviel, som har påført Societe Generale et tap på 39 milliarder kroner satt på posisjoner for mer enn 50 milliarder euro, eller 400 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Nå begynner de fleste å lure på hvordan dette kunne skje.

- Spørsmål kommer til å bli spurt
En av president Nicholas Zarkosys politiske rådgivere, Raymond Soubie, fortalte fredag i et tv-intervju at de nå bruker saken for å kreve langt mer gjennomsiktige og kontrollerbare systemer for kapitalbevegelser.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Spørsmål kommer til å bli spurt om de interne rutinene i Societe Generale. Det er helt utrolig at en person kan bygge opp posisjoner for mer enn 50 milliarder euro uten å bli oppdaget, sier rådgiveren.

Kommentarene betyr at traderen drev spekulasjon for verdier som er større enn bankens nåværende markedsverdi på 35,9 milliarder euro.

- Det er en helt utrolig affære, men siden bankens ledelse sier dette, hvorfor skal vi ikke tro dem. Uansett er undersøkelser på gang i denne affæren, og vi skal finne ut nøyaktig hva som har skjedd, sier rådgiveren.

Skjulte kontoer
Fredag for en uke siden fant man via en rutinekontroll om en handel som hadde gått over bankens grense. En telefon til motparten av handelen viste imidlertid at transaksjonen ikke eksisterte.

- Han drev to kontoer simultant, en ekte og en falsk, sa Daniel Botuon, konsernsjef i Socitete Generale på torsdagens pressekonferanse.

Kerviel, som jobbet lavt i systemet, har ifølge Bloomberg News en utdannelse fra Universitetet i Lyon innen markedsoperasjoner. Han kom til Societe Generale I år 2000 hvor han jobbet med kontrollrutiner i flere år, frem til han ble ansatt i derivatavdelingen i 2006.

Ifølge banken selv har han brutt fem kontrollnivåer for å komme unna med handlene.

- Et sammenbrudd
Giganttapet stiller store spørsmålstegn om bankens rutiner for risikohåndtering.

- Jeg finner det usannsynlig at denne mannen ikke var hjulpet av andre. Til syvende og sist snakker vi om et sammenbrudd av fundamentale operasjonelle kontrollrutiner, sier professor Joseph Mason ved Drexel University i Philadelphia til Bloomberg News.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Kerviel forlatt i kulden
Dow Jones Newswires redaktør Randolph Walerius refser ledelsen i Societe Generale og toppsjefene i flere andre finansinstitusjoner i en kommentar han sendte ut fredag ettermiddag med tittelen «Kerviel forlatt ute i kulden».

Walerius mener at Jerome Kerviel, som tilsynelatende er ansvarlig for et tap på 4,9 milliarder euro i tap, fortjener bedre karakteristikker fra Societes Generales nestkommanderende Philippe Citerne enn «mentalt svak», eller karakteristikken «svindelgeni» fra den franske sentralbanksjefen.

- Til og med Facebook-vennene hans forsvant raskere enn Societe Genrales overskudd i fjor, skriver redaktøren.

Dow Jones-redaktøren skriver at Kerviel skapte et stort finansielt problem og avdekket ett enda større risikohåndteringsproblem. Hans største problem var imidlertid at han ikke var senior nok, mener han.

- Man er ikke i posisjon til å koste banken så mye penger uten å ha fortjent tilliten og blitt en ansvarshavende, mener Walerius, og peker videre på at Societe Generale har opptrådt som dommer, jury og etterforsker i denne saken.

- Og dèt er en dommer, jury og etterforsker som var involvert i udåden.

Refser storbankene
Siden i sommer har problemene i amerikanske kredittmarkeder ført til katastrofe for privatpersoner, finansinstitusjoner, markeder rundt om i hele verden. Og Kerwiel kritiserer liketil sjefene i finansinstitusjonene Citi, Merrill Lynch, Bear Stearns, HSBC, UBS og Couyntrywide.

- Til og med når krisen i USA begynte å bre om seg spøkte tidligere Citigroup-sjef Charles Prince om at de fortsatt danset på likviditetsfesten. Flesteparten av de ansvarlige toppene forlot stillingene med lukrative avskjeder, skriver han.

Han viser også til at Societe Generale-sjef Danile Bouton tilbød seg å gå av og gi opp noe av betalingen.

- Men styret hans sendte ham tilbake for å tjene mer penger. Ingen av disse har blitt erklært mentalt svake av sine arbeidsgivere, eller svindelgenier av en sentralbank, selv om de har rotet bort milliardverdier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.