NA24.no


KONTROLLØRER EIER AKSJER: En ekspert mener det ville vært best om ansatte i Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet nektet sine ansatte å eie aksjer i oljeselskaper.
KONTROLLØRER EIER AKSJER: En ekspert mener det ville vært best om ansatte i Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet nektet sine ansatte å eie aksjer i oljeselskaper. Foto: Eric Piermont (Afp)

Kritikk mot at kontrollører eier Statoil-aksjer

Petroleumstilsynet og Oljedirektoratet kontrollerer oljebransjen, men likevel eier 26 ansatte Statoil-aksjer for 3,5 millioner kroner.

– I en bransje med så store verdier involvert er både faren for korrupsjon og behovet for tillit til det offentlige styringssystemet særlig stort, sier Eivind Smith, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo til næringslivsavisen Sysla.

Smith mener det ville vært best om ansatte i Oljedirektoratet (OD) og Petroleumstilsynet nektet sine ansatte å eie aksjer i oljeselskaper.

Sysla viser blant annet til at en ansatt i OD eier aksjer i Statoil for 440.000 kroner. Samme person tok imot utbyggingsplanen for det enorme Johan Sverdrup-feltet fra samme selskap. Ifølge avisen eier om lag halvparten av de 26 personene Statoil-aksjer for mer enn 100.000 kroner, flere eier aksjer for rundt en halv million og flere av dem er tidligere Statoil-ansatte.

– Det er problematisk at de som har ansvar for regulering og forvaltning, eier aksjer i selskaper som påvirkes av beslutningene. Det er etter mitt syn en umulig dobbeltrolle, sier oljehistoriker og forsker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo.

Ryggvik påpeker at han ikke har kompetanse til å vurdere saken juridisk, men mener problemstillingen også har klare etiske implikasjoner. Etatenes regelverk burde sikre at de ansatte ikke eier oljeaksjer, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere