Mens EU bare garanterer innskudd på opptil 100.000 euro – tett oppunder 1 million kroner – gjelder den norske innskuddsgarantien på 2 millioner kroner for bankens kunder. Håland mener banken utnytter dette til å skaffe innskuddskunder, som igjen brukes til å finansiere veksten innen forbrukslån, skriver Dagens Næringsliv. Han mener det kan svekke garantien på sikt.

– Problemet er at det gir EU gode argumenter for å hevde at den norske grensen ikke kan være høyere enn andre land i Europa, fordi det gir norske banker en stor fordel, sier Håland, som har skrevet en kronikk i avisen.

Banken sier på sin side at den ikke bruker den norske garantien aktivt i sin markedsføring – verken i Norge eller utenfor landets grenser. Håland mener informasjon på bankens svenske og finske nettsider om den mer sjenerøse norske garantien er markedsføring som kan vinne nye kunder med stor formue. Banken sier det er snakk om en faktaopplysning.

Det er andre gang på kort tid at den tidligere bankanalytikeren kritiserer Bank Norwegian, der han selv satt i kontrollkomiteen i fem år, fram til 2016.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her