NA24.no

Kritisk for eksportbedriftene

Sist oppdatert:
I all hast sørget regjeringen å hjelpe eksportbedriftene. Alternativet kunne blitt store problemer for norsk industri.

Fredag kom meldingen om at regjeringen går til det uvanlige skritt og hastebehandler et forslag i det kommende statsbudsjettet. Alternativet kunne vært bom stopp for norske eksportbedrifter.

NA24 – din næringslivsavis

- Rammen ble fullstendig sprengt. Uansett hvor godt prosjektet var, ville bedriften fått nei til finansiering. Da hadde kontrakten høyst sannsynlig gått tapt i en hard internasjonal konkurranse. Det er bra at regjeringen nå viser handlekraft, sier Knut E. Sunde, direktør i Norsk Industri, til NA24.

Bak det noe kryptiske navnet GIEK skjuler det seg et statlig selskap med svært viktig betydning.

Tar risiko
Garanti-instituttet for eksportkreditt sørger for at norske bedrifter kan handle med utenlandske bedrifter ved at de garanterer for risiko ved salg til utlandet, og ved at de i praksis gir banker en statsgaranti for norske bedrifters levering i utlandet.

Blant annet på grunn av kursraset i norske kroner de siste månedene målt mot dollar ble rammen til GIEK som er på 50 milliarder kroner overskredet for kort tid siden.

- Hadde ikke rammen blitt økt, ville garantert store kontrakter gått tapt for norske bedrifter, og det tror jeg ikke Jens Stoltenberg var interessert i, sier Sunde.

- Ble fulltegnet
- Den 21. oktober måtte vi sende ut melding om at våre rammer dagen etter kom til å være fulltegnet. Dette har gått veldig fort. Derfor er vi veldig glad for at regjeringen nå tilfører mer penger, sier administrerende direktør Wenche Nistad.

GIEK går blant annet inn og garanterer norske leveranser til et boreskip eller rigg under bygging i Asia.

Med eksempelvis borepakker fra Aker Solutions, posisjoneringsutstyr fra Kongsberg og propeller og gir fra Rolls-Royce sier Nistad at de garanterer for typisk 50 prosent av riggens verdi overfor bankene.

- Dermed blir det mye enklere for selskapet som har bestilt riggen å skaffe seg finansiering for de resterende 50 prosentene i andre banker eller eksportkredittinstituttet i landet hvor skipet eller riggen bygges. Dette er blitt spesielt viktig nå under finanskrisen der de internasjonale bankene ikke fungerer som normalt. Dette er også så store beløp at det er ingen andre som har kapasitet til å ta dette, forklarer Nistad.

Hastebehandling
For å bøte på situasjonen har altså regjeringen gått til det noe uvanlige skrittet og løftet ut bevilgningsforslaget på 10 milliarder som skulle tre i kraft ved nyttår, og legger opp til en hastebehandling i Stortinget.

- Jeg regner med at proposisjonen blir hastebehandlet i finanskomiteen for å få finansieringen på plass så raskt som mulig, sier Sunde i Norsk Industri.

Hastebehandlingen er altså en aktiv krisehjelp til norsk industri som kunne blitt stående uten en slik garantiordning, og måtte sett at storkontrakter seilte forbi, fordi det ikke var mulig for GIEK å stille flere garantier.

Viktig for oljeservicenæringen
Nistad sier at de to boreutstyrsprodusentene Aker MH og National Oilwell Varco i Kristiansand for øyeblikket er de to største brukerne av garantiordningen. Hun kan ikke si direkte hvor mye penger det er snakk om, men legger ikke skjul på at det dreier seg om milliardbeløp.

- De er meget lykkelige over at dette er ordnet, tror jeg. Selv om det er nedgangstider i verden, er oljeservicebransjen i Kristiansand en næring som klarer seg ganske godt. Derfor er det viktig at de blir hjulpet når de har kontrakter i kjømda, sier Nistad.

Det lykkes ikke NA24 å få tak i Aker MH-sjef Roald Amundsen i går ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere