NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Kritisk til bankpakkene

Sist oppdatert:
OECD mener europeiske og amerikanske myndigheter burde fjernet dårlige lån fra bankene.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, har torsdag kommet med sin halvårlige publikasjon rundt utviklingen i finansmarkedene. Her kritiserer organisasjonen kriseløsningene britisk, europeiske og amerikanske myndigheter har gitt bankene.

NA24 - din næringslivsavis

OECD mener at de har hoppet over et viktig element i sitt forsøk på å løse problemene bankene har fått i forbindelse med finanskrisen.

Tre skritt
Ifølge OECD viser tidligere erfaringer fra tilsvarende kriser at tre skritt må gjennomføres for at medisinen skal virke, og det i riktig rekkefølge. Først må myndighetene gå inn med garantier for kundenes innskudd i bankene for å hindre at innskuddene blir hentet ut. Deretter må myndighetene rense bankene for dårlige låneengasjementer, og som det siste tiltaket skal de skyte inn frisk egenkapital.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Dette var modellen som amerikanske myndigheter i utgangspunktet hadde valgt da den første krisehjelpen fra amerikanske myndigheter ble presentert i fjor høst. De endret imidlertid strategien da britisk myndigheter gikk foran og i stedet gikk direkte til å sprøyte inn frisk egenkapital i det britisk bankvesenet.

Peker på Japan
OECD sier i dagens rapport at ved å hoppe over det andre skrittet er det økt risiko for at krisen kan bli forlenget.

Organisasjonen viser til erfaringen fra den japanske bankkrisen på 1990-tallet hvor myndigheten systematisk droppet å rense bankene for råtne lån, noe som ifølge OECD bidro til å forlenge krisen for det japanske bankvesenet.

OECD peker på at når bankene blir sittende med de råtne lånene inn i en resesjonsperiode, så vil de få behov ytterligere tilførsel av kapital, eller alternativt å måtte kutte sine utlån dramatisk. Dette for å unngå nye kredittskviser.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere