*Nettavisen* Økonomi.

Kronefest for ferieglade nordmenn

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Den norske kronen er knallsterk.

Den siste uken har kronen beveget seg i mot rekordsterkenivåer i mot euro, med en knallsterk dag på onsdag. Da kronen endte under 7,70 kroner pr. euro, men torsdag og fredag svekket kronen seg noe og endte uken rundt 7,78 mot euro. Se valutautviklingen her:

I sin morgenrapport torsdag skrev Handelsbanken at kronen onsdag var på det sterkeste mot euroen siden oktober 2007.

- Stengingen under 7,70 viser at aktører fortsatt har tro på utviklingen i krona, nivået tatt i betraktning, skrev Handelsbanken i sin morgenrapport torsdag.

En sterk krone rammer eksportnæringen hardt, i og med at norske varer blir dyrere å selge i utlandet. For forbrukerne betyr det imidlertid at de får mer for pengene på turene i euroland.

Les også:Tidenes dyreste drivstoff

Kan styrke seg ytterligere
Økonom i Handelsbanken Capital Markets, Nils Kristian Knudsen, mener at kronen kan styrke seg ytterliger fremover.
- Så lenge oljeprisen stiger uten at vi ser fall i aksjemarkedet vil kronen kunne holde seg sterk og styrke seg ytterligere, sier han til NA24. Det betyr at forbrukerne kan få mye for pengene i utlandet lenge.

- Isolert sett kan den høye oljeprisen trekke rentebanen ned, men vi tror fortsatt at den første renteøkningen kommer i juni, sier Nils Kristian Knudsen, økonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24. Knudsens kollega, Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, sier til NA24 at kronen nå ligger over rentebanen til Norges Bank.

- Akkurat nå ligger kronen 3 prosent høyere enn det Norges Bank legger til grunn for den nåværende rentebanen. Og ser man på hele kvartalet så ligger kronen 1,5 prosent over Norges Banks mål, sier hun til NA24.

Handelsbanken-økonomene påpeker at det tradisjonelt har vært slik at oljepris og kronekurs har hengt sammen. En høy oljepris har gitt en sterk krone. Den sterke kronen taler for en svakere rentebane. Likevel mener de at den første rentebevegelsen fra Norges Bank kommer i juni, noe som er på linje med sentralbankens forventninger.

Sterk oljepris
Den siste tids uroligheter og omveltninger i Nord-Afrika og Midt-Østen har hevet oljeprisen fra omkring 90 dollar per fat før uroen startet i Tunisia i januar, til at oljeprisen har stabilisert seg på en pris nærmere 115 dollar per fat.

Enkelte tiltak for å roe gemyttene har også blitt iverksatt av statslederne i regionen uten at effekten av disse har latt seg måle inntil videre. For eksempel har Kong Abdullahs av Saudi-Arabia, lovet en tiltakspakke pakke på vel 210 milliarder norske kroner. Etter planen skal pakken gjøre det enklere å få boliglån, senke arbeidsledigheten og heve lønnsnivået i offentlig sektor. Men om dette er nok, er det delte meninger.

- Hvis du kunne løse eller gjøre problemene i Tunisia, Egypt, Libya, Oman, Bahrain og så videre mindre, ved å kaste penger på dem, så hadde ikke problemene vært så store i utgangspunktet, sier en tredje av Handelsbankens research-gruppe, Shakeb Syed til NA24.

Les også: Denne kongen kan gi deg rentesjokk

Selvsagt er det også vanskelig å spå hvor lenge den uroen vil vedvare og hvordan den eventuelt vil utvikle seg og dermed påvirke oljeprisen

- Forløpet så langt viser at det kan skje veldig mye på veldig kort tid. Og vi, SEB, tror det er større sjanse for at det skjer mye i løpet av kort tid og at oljeprisen med det vil peake som resultat av det og så synke tilbake til «normale nivåer» med en økt risikopremie på toppen, sier Bjarne Schieldrop, analysesjef i SEB, til NA24.

Som gir utrykk for at det er snakk om måneder, kanskje år, før situasjonen normaliserer seg helt.

- Kjølvannet av dette er også veldig usikkert og varierer fra land. I enkelte land er det en organisert opposisjon som står klare til å ta over og danne demokratiske styrer, mens for eksempel i Libya vil landet stå så å si uten institusjoner når Gaddafi blir borte. Og da vil oljeproduksjonen i praksis stoppe opp inntil et organisert styre sett er på plass. Og det kan ta måneder, sier han.

Så vil en forlenget periode med en sterk krone rokke ved konsensus om at den første renteøkningen kommer i juni, gjenstår å se.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.