Oljeprisen og kronekursen har tidligere vært omtalt som finansverdens svar på Tuppen og Lillemor. Men nå er det lite igjen av det uvanlige tette vennskapet mellom den norske valutaen og det sorte gullet.

Mens oljeprisen har styrket seg nesten 40 prosent siden sommeren, har kronekursen, spesielt mot euroen, blitt stadig svakere. Torsdag falt den norske valutaen til sitt svakeste nivå siden finanskrisen.

Les mer her: Boligfrykt gir svakeste krone siden finanskrisen

Og her: Oljeprisen til værs - høyeste pris siden 2015

- Det som er uvanlig nå er at kronekursen svekker seg samtidig som oljeprisen har styrket seg så mye som den har. Den bevegelsen har vi aldri sett før i dette omfanget. Det er ganske enestående, sier valutastrateg Ole-Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Nye bestevenner

Usikkerhet rundt boligprisen og gjeld er blant forklaringene til den overraskende skilsmissen.

- Det vi ser er at valutamarkedet ofte er styrt av tema. I mange år har det vært enkelt å definere kronekursen gjennom oljeprisen, men så har det kommet en dekobling i år, spesielt fra september og utover, sier investeringsdirektør Gunnar Torgersen i Holberg-fondene til Nettavisen.

Torgersen mener en mulig forklaring er at den norske kronen har fulgt sine nye bestevenner, den canadiske, australske og newzealandske dollaren, samt den svenske kronen, ned i kjelleren.

- Dette er i all hovedsak råvarevalutaer. Det er nok litt der hunden ligger begravet, sier Torgersen.

Les også: Kronen rett til bunns: - Ingen tegn til styrking

Midt i smørøyet

Det disse landene har til felles er at det var land som gikk så det suste under finanskrisen, samtidig som de nøt godt av lave renter. Det har ført til at de har fått en kraftig boligprisvekst, kombinert med høy gjeld. Nå er det en frykt i finansmarkedene for at disse landene skal gå på en smell.

- Dette er land som har sittet midt i smørøyet og nytt godt av høyere råvarepriser, samtidig som boligmarkedet ikke har korrigert seg, slik vi har sett andre steder. Det skaper nå fryk, sier han.

Les også: Historisk svak krone får økonomene til å klø seg i hodet

Også Eek-Nielsen forklarer bruddet mellom kronen og oljeprisen med frykt for en bolig- og gjeldsrelatert nedtur.

- Man har funnet noe annet enn oljeprisen å bekymre seg for, nemlig norsk forbruk og norske boligpriser, sier han.

- Ikke så uvanlig

Magne Østnor i DNB Markets mener på sin side av forklaringen er litt mer sammensatt.

- Boligprisfallet er bare toppen av kransekaka. Oppsvinget i norsk økonomi mistet litt fart rundt sommeren og ikke minst har vi fått skuffende inflasjonstall utover høsten. Samtidig har spesielt euroen styrket seg, sier Østnor.

Han mener samtidig ikke at bruddet som vi har sett mellom oljeprisen og kronen er så uvanlig.

- Det er ikke unormalt at oljeprisen og kronekursen ikke går helt i takt. Det har vi sett flere eksempler på før, selv om dette er et kraftig utslag, sier Østnor.

Han mener imidlertid at det er gode muligheter for at de to tidligere bestevennene kan bli gjenforent på et senere tidspunkt.

- Det er en tendens til at kronen og oljeprisen etter perioder hvor de ikke har vært så sterkt korrelert, finner tilbake til hverandre etter hvert. Det venter jeg at vil skje denne gangen også. Spørsmålet blir om det skjer fra dette nivået eller om kronen tar igjen noe av oljeprisoppgangen igjen først, sier han.