NA24.no

Norske kroner faller i verdi.
Norske kroner faller i verdi. (NTB Scanpix)

Kronen dundrer i bakken

Sist oppdatert:
Oljestupet slår rett inn i kronekursen.

WIEN/OSLO (Nettavisen): Torsdag har OPEC holdt sitt viktigste møte på mange år. Grunnen er at oljeprisen har stupt, og flere medlemsland har ønsket kutt i produksjonen for å stagge fallet

De 12. oljeministrene fra kartellets medlemsland har vært samlet på hovedkvarteret i Wien og kommet frem til at de holder produksjonen uendret.

Nettavisens Gunnar Stavrum er tilstede i Wien.

Det medfører enorme utslag i finansmarkedene.

Kronen faller
Norske kroner følger oljeprisen tett, og ettersom oljeprisen fortsetter svalestupet dundrer også kronen i bakken.

* Mot dollar faller kronen med 1,1 prosent til 6,9 kroner.
* Mot euro faller kronen med 1 prosent til 8,6 kroner.
* Mot sveitsiske franc faller kronen med 1,02 prosent til 7,1 kroner.
* Mot pund faller kronen med 0,86 prosent til 10,8 kroner.
* Mot japanske Yen faller kronen med 0,86 prosent til 5,8 kroner.

- Som forventet
En svak krone er gode nyheter for norsk eksportindustri og for oljefondet som har plassert midlene i utenlandsk valuta.

- Opec-avgjørelsen var som forventet. Mange har håpet at dette var diskontert inn på forhånd, men håp er en dårlig strategi i alle finansmarkeder, sier finansnestor Peter Warrentil Nettavisen.

- Vi får sikkert en overreaksjon. Jeg er ikke overrasket over dette. Til en hvis grad begynte man i går å reflektere et fall.

- Hvor langt vil dette gå før det snur?

- De siste tre årene har vært unormale takket være pengeinnsprøyting fra offentlige myndigheter i de fleste finansmarkeder. Det ser vi mye mindre til nå og dermed vil vi gå inn i en mer normal periode. Det betyr større svingninger.

- Hva skjer med renten nå?

- Jeg tror fortsatt på lave renter, fordi de vi konkurrerer med har lave renter. Det blir tøft for oljeindustrien fremover og norsk myndigheter ønsker ikke å ødelegge veksten i andre deler av næringslivet med å heve renten, sier Warren.

Viktig for Norge
Men samtidig er en svak oljepris klart negativt for Norge.

- Nå har vi hatt en runde med kutt i investeringer, mindre etterspørsel og store oppsigelsesrunder, og det var før det verste prisfallet. Det er ikke utenkelig at man kan få nye slike runder nå, dersom det ikke kuttes, sier Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt til Nettavisen.

I en fersk analyse fra Handelshøyskolen BI blir det spådd en økonomisk resesjon i Norge hvis oljeprisen faller 25 prosent. Konsekvensen er økt arbeidsledighet, fallende investeringer og lavere lønninger.

- For Norge kan dette bli en realitetssjekk. Vi har jo vært veldig heldige i lang tid, for vi produserer stadig mindre olje, men inntektene har allikevel gått til taket. Kanskje det er like greit at man starter på omstillingen, som må skje, allerede nå.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere