*Nettavisen* Økonomi.

Kronen faller med oljeprisen: Dyreste dollar siden 2002

Mot dollar svekkes kronen torsdag til det svakeste siden 2002. Foto: Infront

- Vi tror dollaren kan komme opp mot ni kroner, sier analytiker.

12.11.15 15:02

Samtidig som oljeprisen torsdag faller til det laveste nivået siden august, svekkes norsk kroner mot de store valutaene.

Mot dollar svekkes kronen rundt en prosent til 8,69 kroner per dollar. Det er et nivå som ikke er sett siden 2002. Også mot euro og britiske pund svekkes kronekursen, til henholdsvis 9,33 kroner per euro og 13,2 kroner per pund.

- Vi ser også at appetitten på svenske kroner har økt etter inflasjonstall i Sverige. Blant annet har det vært en del kjøp av svenske mot norske kroner. Den lavere oljeprisen bidrar også til lavere appetitt på norske kroner. Oljeprisen er absolutt en av de tingene de som handler norske kroner ser mest på. På disse nivåene er det klart negativt for kronen, sier valutaanalytiker Camilla Viland til Nettavisen Stocklink.

Ser dollaren i ni kroner
Samtidig som norsk økonomi er i en nedgangskonjunktur, hvor Norges Bank senker styringsrenten stadig lenger ned, er amerikansk økonomi i en situasjon hvor man venter på renteøkning, den første siden før finanskrisen, noe som er en styrkende faktor for dollaren.

- Vi ser for oss at dollaren kan komme opp mot ni kroner på tre måneders sikt Vi er ikke spesielt positive til kronen. Vi tror ikke vi har sett slutten på oljebremsen. Svake nøkkeltall vil få Norges Bank til å kutte renten i desember, og det er det ikke tatt høyde for i markedsprisingen per i dag. Samtidig er kommersielle aktører ofte selgere av kronen mot slutten av året.

Vi er negative til kronen mot de fleste valutaer, også mot dollar, sier Viland.

- Det er ekstremt mye olje ute i markedet
I oljemarkedet har prisen på nordsjøolje trukket betydelig ned siden onsdag ettermiddag.

Torsdag handles nordsjøoljen for 45 dollar per fat, det laveste siden slutten av august, og ned rundt fem prosent siden toppen i går ettermiddag.

- Prisutviklingen har det siste døgnet i all hovedsak vært drevet av bekymringen for de stigende amerikanske råoljebeholdningene, skriver DNB Markets i en morgenrapport.

Statistikk fra industrigruppen American Petroleum Institute viste sent tirsdag at oljelagrene steg med 6,3 millioner fat i forrige uke, mer enn forventningene på 1,1 million fat i en undersøkelse fra The Wall Street Journal. I ettermiddag kommer den offisielle lagerrapporten.

Siden i fjor sommer har oljeprisene blitt mer enn halvert i et oljemarked som nærmest svømmer i olje.

- Det er ingen «bullish» faktorer for øyeblikket. I USA fortsetter bare lagrene å øke. Det er ekstremt mye olje ute i markedet. Nå kuttes kostnadene også såpass mye at man ikke trenge like høy oljepris som før. Man trenger ikke lenger 100 dollar fatet for at prosjektene skal være lønnsomme, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag